Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Psoriasis i fokus i Tongåvan

Från 2015
Uppdaterad 21.10.2015 15:18.
kvinna med psoriasis på armarna
Bild: Jari Härkönen

Hela oktober månad samlar Tongåvan in pengar för Psoriasisförbundet. Pengarna går till bland annat rehabilitering, intressebevakning och ungdomsarbete.

Psoriasis associerar de flesta till röda flagande utslag, och det är faktiskt det vanligaste symptomet men psoriasis kan också angripa stöd- och ledorganen och förorsaka smärta och styva leder.

Psoriasis eller psori är en allmän hud- och ledsjukdom. I Finland finns uppskattningsvis ca 150 000 psoriatiker, vilket motsvarar 2-3 % av befolkningen.

Psori bryter oftas ut före 35

kvinna med psoriasis på huden
Bild: Jari Härkönen

Psoriasis är en ärftlig sjukdom som inte smittar. Sjukdomen kan bryta ut i vilken ålder som helst men oftast börjar den innan man fyllt 35 år. En infektionssjukdom t.ex. angina eller fysisk eller psykisk stress kan utlösa psorin.

Psoriasis beror på att hudcellerna nybildas snabbare än normalt. Regelbunden vård av huden hör till vardagen hos dem som har psoriasis på huden.

En lindrig form av hudpsoriasis sköts med lokalbehandling. Den vanligaste behandlingen är en kombination av bas- och medicinsalvor.

Ultraviolett strålning från solen eller ljusbehandlingsapparatur anses vara den naturligaste behandlingsformen för psoriasis. UV-strålningen dämpar celldelningen och lindrar inflammationen.

Ledpsoriasis förorsakar värk

Till psoriasis hör ibland också symptom i stöd- och ledorganen. Smärta, styvhet och svullna leder är symptom som kan vara tecken på begynnande ledpsoriasis eller psoriasisartrit.

För att diagnostisera sjukdomen krävs noggranna undersökningar, gärna av en specialist på reumasjukdomar.

Med rätt medicinering och genom att välja passande motionsformer som stavgång, vattengymnastik eller yoga, kan man bibehålla ledernas funktionsförmåga.

Ledpsoriasis sköts i flesta fall med antireumatiska mediciner. Ofta används inflammationshämmande och smärtlindrande läkemedel, som lindrar symptomen.

Förbundet ger stöd åt sina medlemmar

Insamlade pengarna används till service för Psoriasisförbundets medlemmar, till exempel till att stöda ungdomsarbete, för rehabilitering, förebyggande arbete, intressebevakning och rekreationsverksamhet. Pengarna används också till undersöknings- och publikationsverksamhet.

Psoriasisförbundet är en takorganisation för 43 psoriasisföreningar runtom i landet. Föreningarna har sammanlagt över 13 000 medlemmar.

Stöd Psoriasisförbundet

Betala in på konto FI89 1745 3000 0257 10.
Använd referens 6004 (rehabilitering) eller 6800 (ungdomsarbete).

Betala in via nätbank.

Insamlingen startar fredagen den 2.10.2015 kl 19.30 i Tongåvan.

kvinna med psoriasis på armarna

Psoriasis

Mer om ämnet på Yle Arenan