Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Grönt står för det paranormala

Från 2015
Sofi Oksanen
Bildtext Sofi Oksanen berättar om sin färgsymbolik
Bild: Yle/Parad Media

Sofi Oksanen är en av våra färgstarkaste författare. Hennes romaner är fängslande alster och hennes fysiska uppenbarelse något alldeles unikt. Idag har hon matchat den nya bokens omslag med sin gröna kimonoklänning. Färger tycks vara viktigt.

– När jag var liten ville jag äta den violetta tuschen. Jag vet inte varför, men den färgen har alltid varit min favorit.

Den yngsta Finlandia-vinnaren

År 2008 tilldelades Sofi Oksanen Finlandia-priset för romanen Utrensning och erkänner att hon blev chockad av priset eftersom hon som 31-åring var så ung och oetablerad.

– I efterhand har utmärkelserna betytt att jag kan slappna av i mitt skrivande och koncentrera mig bättre. Jag behöver inte jaga beröm eller fundera på om jag duger. Det tog pressen av skrivprocessen.

Grönt för det paranormala

Sofi Oksanens nyutgivna femte roman Norma handlar om den oetiska handeln med hårförlängningar och surrogatmoderskap. Hon använder gärna färgsymbolik när hon skapar karaktärer eller scener.

– Till exempel Marion i Norma är en karaktär vars verb och adjektiv jag tagit ur en kall och isblå färgvärld. Hon fryser till is eller har temperament som en snöstorm.

Boken Norma har en turkosgrön pärm med sirliga guldtryck som avviker en hel del från Sofis tidigare röd-svarta färgteman.

– Med den gröna pärmen ville jag föra in tankarna på det magiska och paranormala men också på natur och fertilitet.

Hårhandel och babyfarmer

Sofi Oksanen är av uppenbara skäl intresserad av hårförlängningar. Det andra temat i boken är surrogatmoderskap och det ville Oksanen behandla för att det diskuteras så sällan i Finland.

– När det i andra länder skrivs om razzior på babyfarmer syns det knappt alls i finska medier. Jag ville lyfta fram dessa olagliga kliniker och anläggningar var man utnyttjar unga kvinnor och tjänar pengar på deras babyn.

Den tekniska utvecklingen på fertilitetsklinikerna i länder som Mexiko och Thailand har varit så snabb att lagstiftningen eller människorättsorganisationerna inte hängt med.

– I Mexico uppstod en skandal för några år sedan där ett gäng kriminella bedrog både de gravida surrogatmödrarna och de betalande blivande adoptionsföräldrarna. Bovarna stack med pengarna och lämnade de gravida till sitt öde.

Inspiration till skrivandet

Romanens titel, som också är namnet på huvudkaraktären, är inspirerad av Bellinis Norma opera. Var annanstans hämtar Sofi Oksanen sin inspiration?

– Det kan vara en förbipasserande persons min eller rörelse på gatan. När jag är inne i skrivandet inspireras jag av allt i min omgivning men jag kan inte på förhand bestämma vad som kommer att styra skapandet.

Nynazister i hemstaden

Som internationellt känd författare får Sofi Oksanen ofta representera bilden av Finland och svara på frågor om läget i hemlandet. Nyligen fick hon förklara rastistiska angrepp mot en flyktingförläggning.

– De utländska redaktörerna visste att jag var hemma från Jyväskylä och jag fick tyvärr berätta för dem att det länge har funnits nynazister där.

En annan fråga som Sofi Oksanen ofta får svara på i utländsk media är var alla färgade människor är.

– Vi har så få invandrare och vi är ett så vitt land att det inte går att blunda för vår avsaknad av mångkultur. Det värsta jag kan tänka mig i det här extrema läget som vi befinner oss idag, är att vi som folk splittras i två läger. På det sättet löser vi inte problemet!

Efter Nio om färger, 1 oktober 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan