Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny underrättelselag bereds i snabb takt

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
nätverkskablar
Bild: EPA/OLIVER BERG

En ny lag om underrättelseverksamhet ska beredas i snabb takt. Inrikesministeriet och försvarsministeriet bereder en underrättelselag som ska vara klar om ett år.

Polisen och försvarsmakten ha redan under en längre tid förespråkat en lagstiftning som möjliggör underrättelseverksamhet och datatrafikspaning utomlands. Lagen har stött på hårt motstånd - delvis på grund av integritetsskyddet.

För några dagar sedan uttryckte republikens president Sauli Niinistö också ett starkt stöd för en underrättelselag då han konstaterade att Finlands underrättelseverksamhet inte kan mäta sig med andra västerländska länder.

I praktiken har Finland varit tvungen att förlita sig på andra länder. Länder med bättre underrättelseverksamhet har informerat Finland om misstänkta observationer i datanätverken. Så gick det till exempel för några år sedan då Finlands utrikesministerium blev utsatt för dataintrång.

Dataintrång och andra hot mot Finlands säkerhet är orsaken till att en lag nu blir verklighet i Finland.

På torsdag eftermiddag håller fyra ministrar - inrikesministern, försvarsministern, justitieministern och kommunikationsministern - en presskonferens där de berättar om projektet med underrättelselagstiftningen.

Ännu för ett år sedan var kommunikationsministeriet emot en underrättelselag - men har nu ändrat sig.