Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Beslut om Dansens hus brådskar - annars går miljondonation förlorad

Från 2015
Marco Bjurström poserar glatt vid Märholmskajen utanför Kabelfabriken.
Bildtext Marco Bjurström anser det ofint av staden att dröja med beslutet kring Dansens hus.

Dansens hus behöver ett beslut före årets slut för att inte gå miste om donationen på 15 miljoner euro från Jane och Aatos Erkkos stiftelse. Marco Bjurström tycker det är dålig smak att dröja med beslutet.

Jag tror inte att det stör Jane så mycket där uppe på molnets kant om det går över deadline med en månad eller så.

― Marco Bjurström

Just nu verkar den mest sannolika placeringen vara någon form av ombygge och nybygge i anslutning till Kabelfabrikens nuvarande lokaler. Det är det alternativet som utreds av arbetsgruppen för Dansens hus sedan Helsingfors konservatorium i Gräsviken fallit bort från planerna.

Men beslutet dröjer och det gör dansaren och koreografen Marco Bjurström ledsen.

- Vi har inget emot teatrar och museer, men vi vill också ha åtminstone ett hus. Det tycker jag vi är värda, säger Bjurström som är styrelsemedlem i föreningen Dansens hus.

Villkorade pengar

Det börjar bli bråttom med planeringen. Den donation på 15 miljoner euro som Jane och Aatos Erkkos stiftelse vill ge Dansens hus innehåller ett villkor om att staden måste få tillstånd ett beslut om huset före utgången av år 2015.

Det betyder att det är knappt tre månader kvar.

- Arbetsgruppen för Dansens hus ska presentera sitt förslag för stadsstyrelsen senast den sista oktober, säger Hanna-Mari Peltomäki som är projektchef för Dansens hus.

Tiden börjar rinna ut. Hinner det komma ett beslut om huset före årsskiftet?

- Jag är optimist, men realist. Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen har sagt att vi håller tiden. Jag är inte orolig för tidtabellen, men vad beslutet blir får vi veta först när det röstats om saken.

Jane Erkko sitter på sin molnkant och väntar

Marco Bjurström har förståelse för att beslutet från stadens sida kan dröja. Men hur länge som helst får det inte ta.

- Jag tror inte att det stör Jane så mycket där uppe på molnets kant om det går över deadline med en månad eller så, säger han.

Bildtext Jane och Aatos Erkko.

Men att låta beslutet ta längre än så tycker Bjurström att är ofint och han misstänker att det generösa bidraget från Jane och Aatos Erkkos stiftelse dras tillbaka.

- Föreställ dig att du har extra pengar och vill ge dem till konsten, men beslutsfattarna drar sig och säger att de inte hinner fatta ett beslut. Nog skulle jag i så fall börja titta efter ett annat välgörenhetsobjekt då, säger Bjurström.

Kulturnämnden har gett grönt ljus

Hanna-Mari Peltomäki påpekar att gruppordförandena i Helsingforsfullmäktige var positivt inställda till Dansens hus när Helsingin Sanomat i september frågade dem om saken, men hon är orolig för det allmänna nedskärningsläget och vad det kan betyda för inställningen till statsbidrag.

- Det har varit ett svårt år och dessutom ett valår, säger Peltomäki.

Kabelfabriken i Gräsviken i Helsingfors
Bildtext Nu är det åter Kabelfabriken som är föremål för utredning när Dansens hus söker möjliga lokaler.

När lokalcentralen i Helsingfors år 2013 utredde behoven och möjligheterna för Dansens hus var resultatet ett förslag på ombyggnad och nybygge vid Kabelfabriken till en summa på 35 miljoner euro. I juni 2014 gav kulturnämnden i Helsingfors grönt ljus till projektet bara det hittar finansiärer: Dansens hus ska finansieras av staten, staden och privata finansiärer.

Editering 05.10 kl. 13: Artikeln uppdaterad med Marco Bjurström intervju.