Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ratatosk gör show av medeltiden

Från 2015
Ratatosk består av Cecilia Åminne, Frank Berger, Simon Karlsson, Matilda Nordström, Jennie Högberg och Jonathan Fagerström.
Bildtext Ratatosk består av Cecilia Åminne, Frank Berger, Simon Karlsson, Matilda Nordström, Jennie Högberg och Jonathan Fagerström.
Bild: Pressbild.

Folkmusikbandet Ratatosk har släppt sin första skiva och sin första musikvideo. Videon är inspelad i Purmo och sångtexten handlar om när älvornas drottning håller bal.

Ratatosk består av musiker i Jakobstadsregionen och bandet har funnits ett par år.

Medlemmarna spelar både vevlira, krumhorn, tramporgel och elbas. Deras musik beskrivs av sångaren Frank Berger som tidlös och med starka melodier.

- Den inspireras av medeltiden. Fast det är klart, de hade inte elbas på medeltiden. Det är sagotema men samtidigt pop och rock för att det ska gå hem också hos den yngre publiken, säger Berger.

Det är melodin Titania som har fått bli musikvideo i Ratatosks tappning. Melodin är Wilhelm Peterson-Berger, texten är Gustaf Frödings.

- Det är en klassisk komposition och Peterson-Berger lånade mycket influenser från folkmusiken, säger Berger.

Vad handlar sången om?
- När man mitt i natten ser dimman på ängarna. Månen lyser och älvornas drottning håller bal för älvorna. De dansar där i dimman.

Smink och en keltisk bard

Bandmedlemmarna uppträder alltid med medeltida kläder på sig och sminket brukar de inte heller spara på.

- Det är en lek med och en romantisering av medeltiden. Så vi låter det också synas på oss. Det är kläder och show, men musiken kommer nog i första rummet för oss, säger Berger.

Alla i bandet har tänkt igenom sin karaktär och hens bakgrund.

- Tanken är att vi ska vara den personen då vi står på scenen. Jag är en keltisk bard, säger Berger.

En bard kan beskrivas som en konstnär, en musiker, poet eller berättare. Matilda Nordströms karaktär har inspirerats av Valkyrian som är en krigarprinsessa i nordisk mytologi.

- Och Simon Karlssons karaktär baseras på en rättvisekämpe.

Kär i vevliran

Förutom att han sjunger spelar Berger också vevlira i bandet. Före 2013 hade han aldrig ens sett en vevlira. Men så fick han se instrumentet under en resa i Ungern.

- Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag tänkte att jag måste ha en sådan, det är det som fattas i mitt liv.

Efter att ha googlat instrumentet fick han veta att vevliran var ett vanligt instrument i hela Europa under medeltiden.

- Men den blev omodern efter franska revolutionen och föll i glömska i stora delar av Europa.

Enligt Berger är vevlira jämförbart med nyckelharpa.

Ratatosk består av: Cecilia Åminne, sång, Frank Berger, sång, vevlira, tramporgel och mungiga, Simon Karlsson, gitarr, tvärflöjt och tramporgel, Matilda Nordström, bas, Jennie Högberg, blockflöjt och krumhorn, Jonathan Fagerström, trummor.