Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya ryska lufträder i Syrien

Från 2015
Uppdaterad 01.10.2015 15:37.
Försvarsministeriets bilder av lufträderna
Bildtext Rysslands försvarministerium publicerade bilder från lufträderna.
Bild: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Ryssland har utfört nya luftangrepp i Syrien. Målet var baserna till en rebellkoalition dit Al-Qaidas allierade också hör. Den amerikanska senatorn John mcCain säger att Ryssland attackerade Fria Syriska Armén.

Luftangreppen skedde i nordvästra Syrien i provinsen Idlib. Också vapenlager som tillhör "beväpnade grupper" i grannprovinsen Hama attackerades liksom den strategiskt viktiga staden Jisr al-Shughour.

Till rebellokalitionen Jaysh al-Fatah hör al-Qaida-affilierade al-Nusrafronten, islamistgruppen Ahrar al-Sham och en del mer moderata islamistgrupper.

Alla är fiender till IS och har utkämpat blodiga strider mot dem. Koalitionen har under de senaste månaderna gjort framsteg i nordvästra Syrien och bland annat tagit Idlib av regeringstrupperna.

USA och Ryssland ska hålla möte - eventuellt redan på torsdagen - om hur man ska kunna undvika konfrontationer i Syrien.

Saudiarabien sade på torsdagen att landet är mycket bekymrat över Rysslands aktiviteter i Syrien och krävde att de slutar med sina lufträder.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Rysslands luftangrepp i Syrien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Lavrov: Ryssland bombar bara IS

Rysslands luftangrepp på onsdagen i närheten av staden Homs väckte uppståndelse eftersom IS inte anses vara stark i den regionen.

Ryssland tillbakavisar ändå anklagelserna om att landet skulle ha bombat moderata rebeller som strider emot Syriens president Bashar al-Assad istället för Islamiska Staten.

- Ryktena om att luftangreppen inte hade IS som mål saknar grund, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på en presskonferens efter att ha träffat sin amerikanska kollega John Kerry i New York.

Ryssland inledde luftangrepp i Syrien på onsdagen efter att det ryska parlamentet gav president Vladimir Putin rätt att använda militär styrka utomlands.

Kampanjen är enligt Ryssland ett svar på Syriens vädjan efter hjälp att bekämpa IS och "andra terrorgrupper".

Frankrike och USA uttryckte genast oro för att de ryska attackerna inte bara var emot IS.

"Ryssland dödade civila"

Syriens största oppositionsgrupp beskyllde Ryssland för att försöka stöda al-Assad-regimen och för att ha dödat 36 civila i provinsen Homs.

Den ryska utrikesministern säger att rysk militär bara attackerade "terroristgrupper" och krävde att USA ger bevis för sina påståenden.

- Det ryktas att civila skulle ha dödats. Vi har inte någon sådan information. Vi är noga med att våra attacker är precisa, säger en rysk toppdiplomat.

Rysslands president Vladimir Putin säger att ryktena om civila dödsoffer är informationskrig.

Rysslands försvarsministerium i Moskva säger att ryska jaktplan utförde 20 attacker och träffade åtta poster som innehas av Islamiska Staten, bland annat en kommandocentral i bergen.

Diskussion om artikeln