Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Föredrar du filmer eller tv-serier?

Från 2015
Uppdaterad 05.10.2015 14:06.
Popcorn
Bildtext Popcorn kan man äta oberoende om man ser på tv-serier eller filmer. Eller?

Tv-serier vinner ny mark hela tiden. Har filmernas tid varit och farit? Eller sitter du hellre hemma, alternativt i en biograf, i två-tre timmar och tittar på film än spenderar 90+ timmar av ditt liv på x-antal säsonger av valfri tv-serie?

My Tengström är Radio X3M:s självutnämnda expert på tv-serier. Nicke Aldén är den respektive för filmer. Inför Emmygalan för ett par veckor sedan provocerade My Nicke med att säga "Ingen ser längre på filmer". Detta resulterade i debatten ni får ta del av (samt delta i) nedan.

Nicke Aldén
Bildtext Nicke Aldén

Nicke:

My konstaterade att ingen längre ser på filmer. Vad baserar hon detta antagande på? Jo, på att ingen av hennes två kompisar längre ser på film. Skämmigt. Var finns den journalistiska trovärdigheten? Samtidigt spenderar alla mina tusentals vänner sin tid på filmer som vi sedan kan prata om i samförstånd. Dessutom går det bättre än någonsin för filmer just nu. Senaste rekordet i Finland sattes år 2012, då besöktes våra biografer sammanlagt över 8,5 miljoner gånger. I år väntas den siffran spräckas Så, kära My Tengström: Jag har ytterst svårt att köpa argumentet om att ingen längre tittar på filmer.

My Tengström
Bildtext My Tengström

My:

Film börjar så lukta år 2012. Ett biobesök nu och då är väl trevligt, men det som folk på RIKTIGT pratar om är tv-serier. Varför? Vem vill betala 15 euro för att se en rulle som du kan se fyra månader senare halvt gratis på en streamingtjänst hemma i soffan. I väntan på det finns det hundratals tv-serier som är lika, om inte mer, välgjorda som filmer. I en bra tv-serie kan du i bästa fall få femton filmer till priset av en tv-säsong utan att lämna ditt hem.

Och för att komma till din magspark: att lyfta fram journalistisk trovärdighet var bara ett billigt och fult trick, speciellt när du ärade Niklas Aldén väljer en statistik som är presenterad av... vem? Jo: biograferna själva. Jag är också bra på att lyfta fram statistik över hur många maratonlopp jag sprungit. Jag kanske inte är lika noggrann med att påpeka att loppen äger rum i form av timmar i min egen tv-soffa där jag sträckkollar streamingtjänster. Tv-serien är den nya, bättre, filmen.

Nicke:

Kära My Tengström. 2012 var endast för tre år sedan. Då du var 16. Världen har inte förändrats så mycket sedan dess. Och som sagt: Det ser ut att bli ett nytt rekordår för film i år, 2015. Medan du ifrågasätter mina källor ser jag inte att du skulle ha några källor över hufvudtaget förutom din snäva kamratkrets på tre personer, dig själv medräknad. Människor som du (och dina två vänner) går och tittar på filmer som 50 Shades of Grey och Magic Mike XXL. Efter det säger ni er ha tagit del av filmårets höjdpunkter. Förkastligt!

Medan du ifrågasätter mina källor ser jag inte att du skulle ha några källor över hufvudtaget förutom din snäva kamratkrets på tre personer, dig själv medräknad.

― Nicke

Jag förstår att du ogärna lämnar ditt hem, men kanske du borde? Det är helt hälsosamt att ibland vistas bland andra människor, dela en upplevelse #film istället för att sitt ensam i soffan, indränkt i chips och tårar med brännskador på knäna från laptopen #tvserier.

Du klagar på min statistik. Menar du att den inhemska filmindustrin är korumperad? Bevis på det, tack. Sedan är det väldigt fattigt med dina egna källor. Jag väntar fortfarande...

My:

Kära kollega, du efterlyser siffror. Du påstår att jag bygger mina argument på mina "två vänner". Lågt. Jag har faktiskt åtminstone tre vänner som bekräftar Yles oberoende undersökning från i våras som visar att mer än HÄLFTEN (63% exakt) av alla unga finländare kollar på någon form av streamingtjänst VARJE VECKA. Biograferna kanske gör publikrekord för i år men jag tvivlar starkt på att hälften av alla unga finländare verkligen går på bio VARJE vecka.

MEN om du provar att testa något som kallas internet och hittar till en streamingtjänst - ett koncept som vuxit explosivt under de senaste arma tre årena bland oss under 45 år - så kommer du att märka att utbudet på tv-serier är mycket större än filmer.

― My

Däremot går det inte att statistiskt säga VAD folk kollar på på streamingtjänsterna eftersom de själva inte publicerar specifika tittarsiffror. MEN om du provar att testa något som kallas internet och hittar till en streamingtjänst - ett koncept som vuxit explosivt under de senaste arma tre årena bland oss under 45 år - så kommer du att märka att utbudet på tv-serier är mycket större än filmer. Om inte hälften av alla finländare väljer att se samma filmer varje vecka går det tryggt att dra slutsatsen att de dras till streamingtjänsterna på grund av tv-serierna.

Du tycks dessutom blanda ihop begrepp: bara för att biograferna besöks ofta så betyder det inte att filmen regerar över tv-serien. Biografen lever kvar för stora höjdpunkter under filmåret som du vill se på en stor skärm med ett bra ljudsystem tillsammans med vänner. Och ja, några av dem ÄR Magic Mike XXL och 50 Shades of Grey. Tillsammans med filmer som Interstellar, Jurassic World och så vidare. Men det som dominerar i hemmarutan i vardagen är numera tv-serien.

Du ber om siffror, källor och bevis. Varsågod.

Boom. Mic Drop.

Nicke:

Själv är du!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.