Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Valsverket i Dalsbruk kan snart få ny ägare

Från 2015
Uppdaterad 02.10.2015 11:36.
FN-steel i Dalsbruk.
Bildtext Bilden tagen i juni 2012.

En försäljning av valsverket i Dalsbruk är aktuell. FN-steels konkursbo förhandlar som bäst med ett utländskt bolag och enligt konkursförvaltare Hannu Ylönen har man kommit långt i förhandlingarna.

- Den här gången tror jag inte att köparen flyr fältet så jag är optimistisk och tror att det nu blir affär, säger Hannu Ylönen.

FN-steels konkursförvaltare Hannu Ylönen
Bildtext Konkursförvaltare Hannu Ylönen är hoppfull inför de pågående förhandlingarna.

Vem den potentiella köparen är vill Hannu Ylönen inte avslöja men berättar att det handlar om en utländsk aktör som verkar inom metallindustrin.

- Köparen har omfattande affärsverksamhet i metallbranschen.

Ylönen preciserar att köparen är intresserad av maskinparken och att själva byggnaden och fabriksområdet i Dalsbruk bara intresserar för en viss tid.

Hannu Ylönen hoppas på en affär ännu på detta års sida.

Tredje gången gillt för FN-steel affär i Dalsbruk?

Det var i juni 2012 som stålbolaget FN-steel gick i konkurs och under de drygt tre år som gått sedan konkursen har en affär i Dalsbruk varit mycket nära två gånger tidigare.

FN-steel våren 2014
Bildtext BitFury hyrde delar av fabriken i Dalsbruk för brytning av bitcoin under nästan ett helt år.

Åren 2012 och 2013 förhandlade man med ett svenskt företag och 2014-2015 med företaget BitFury som under år 2014 upprätthöll en serverhall för produktion av bitcoin i delar av den gamla fabriken.

I Hangö lät konkursboet riva stålverket i Koverhar och sålde i fjol 650 hektar mark- och vattenområden till Hangö stad.

Frustration över att ingenting händer

På Kimitoön råder det en viss frustration över att nästan alla FN-steels byggnader i Dalsbruk fortfarande, efter över tre år, är osålda.

Det figurerar också uppgifter om att konkursförvaltaren inte skulle vara intresserad av att sälja så länge det finns pengar kvar i boet.

Men konkursförvaltare Hannu Ylönen påpekar att det är fordringsägarna som bestämmer om anbud godkänns eller förkastas.

Han påpekar också att alla omsättningstillgångar, det vill säga sådant som lagertillgångar och råvaror, är sålda. I Dalsbruk har dessutom byggnader som tillhör konkursboet hyrts ut och på det viset har konkursboet fått en del inkomster.

Betydande summor har enligt Hannu Ylönen betalats ut åt dem som har pant eller inteckningar.

Uppgifter om att över tre miljoner euro redan skulle ha gått åt till själva förvaltningen vill Ylönen inte kommentera.

- Det är borgenärssammanträdet som beslutar om konkursförvaltarens arvode och arvodena är i enlighet med konkursombudsmannens rekommendationer.

Att fyra personer misstänks för oredlighet och bedrägeri i samband med konkursen för tre år sedan, påverkar enligt Hannu Ylönen, inte försäljningen av valsverket.

Det som däremot påverkar försäljningen av FN-steels fastigheter och maskiner är de dåliga ekonomiska tiderna förklarar Ylönen.

- Det är svårt att komma till skott med affärerna.

Artikeln har 2.10 kl 11:35 kompletterats med följande: Ylönen preciserar att köparen är intresserad av maskinparken och att själva byggnaden och fabriksområdet i Dalsbruk bara intresserar för en viss tid.