Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

De hjälper dig att ta tag i det som är svårt

Från 2015
Familjeterapeuterna Barbro Näse (t.v.) och Ann-Sofi Storbacka vid familjerådgivningscentralen i Pojo
Bildtext Familjeterapeuterna Barbro Näse (t.v.) och Ann-Sofi Storbacka vid familjerådgivningscentralen i Pojo.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

När livet i din parrelation eller i din familj inte blev som du hade tänkt dig kan du vända dig till familjerådgivningscentralen i Pojo kyrkby. Församlingarnas familjeterapeuter har hjälpt 150 raseborgare hittills i år.

Ann-Sofi Storbacka som är präst och psykoterapeut jobbar deltid som familjeterapeut vid familjerådgivningscentralen på Orkdalsvägen 6 i Pojo sedan början av det här året.

- Att vara familjeterapeut är att tillsammans med människor fundera på deras liv och deras frågor. Det är att hjälpa dem att reda ut vad de vill, vart de är på väg och vilka de är i det här skedet av livet.

Storbackas jobb handlar om att människor reserverar tid och plats och tar hjälp av en neutral tredje person för att prata om det som är svårt.

- Så här enkelt är det att tala om viktiga saker i lugn och ro tillsammans med en som lyssnar och använder sin erfarenhet till att ta tag i det som är svårt.

Livet gör ont

De som söker hjälp kan göra det för att de är i obalans i sitt liv och att de mår illa av det. Det kan handla om att de mår dålig i sig själva, i parrelationen eller i familjen.

- Livet kanske inte blev som de hade tänkt sig.

När Storbacka tillsammans med paret eller familjen börjar nysta i det som gör tillvaron svår kan det hända att de stöter på andra saker som är ännu svårare.

Rum vid familjerådgivningscentralen i Pojo
Bildtext Ann-Sofi Storbacka tar emot i det här rummet.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

- Det handlar om att man börjar någonstans och funderar på vad det är som gör mest ont. Vi funderar på hur man kan komma litet mera på fast mark eller hur man bättre kan känna igen sig som man en gång var, att lappa ihop sig litet.

Många gånger är det möjligt för Ann-Sofi Storbacka att tillsammans med paret eller familjen reda ut det som är svårt och att rädda relationen.

Men Storbacka betonar att målet då terapin börjar inte är att till varje pris rädda relationen eller att paret ska gå skilda vägar. Det handlar om vad de själva vill.

Ansvar för barnen

Då det finns barn med i bilden upplever Storbacka att terapeuten har ett särskilt ansvar att ta fram barnens perspektiv. Om det är möjligt är barnen med under terapisessionerna.

Hon kan inte säga om det är bäst för barnen att ett par håller ihop eller att de går skilda vägar.

- Det som är bäst för barnen är om föräldrarna kan samarbeta var de än är. Att barnen skulle slippa välja sida och att de så litet som möjligt skulle behöva slitas mellan lojaliteter. Det är viktigt.

Fler håller ihop än skiljer sig

Det pratas mycket om att antalet skilsmässor ökar, men Ann-Sofi Storbacka säger att det handlar om hur man tolkar statistiken.

- Enligt den färskaste statistiken är det så att när man gifter sig första gången lär det vara 39 procents sannolikhet för skilsmässa.

Det innebär att det är 61 procents sannolikhet att två personer som gifter sig första gången håller ihop.

Familjerådgivningscentralen på Orkdalsvägen 6 i Pojo kyrkby.
Bildtext Familjerådgivningscentralen finns i Pojo kyrkby.
Bild: Yle/Marica Hildén

- Hur som helst handlar den tråkiga statistiken om att har du skilt dig en gång är sannolikheten större att du skiljer dig flera gånger.

Storbacka anser att det är en myt att människor skulle skilja sig för lättvindigt.

- Det är inte så. Skilsmässor är stora saker.

Kan det bero på mig?

Om den part som alltid skiljer sig är du själv rekommenderar Storbacka att du funderar på vad det kan bero på.

Det kan vara lätt att tänka att livet blir bättre om du byter jobb, byter inriktning, byter familj eller byter partner. Men Storbacka anser att det inte är fullt så enkelt.

Det kan handla om att man försöker lösa sina problem med att mera fokusera på att det är den andra det är fel på. Här skulle det vara viktigt att fundera på vilken din egen andel är:

- Är det min partners ansvar att göra mig lycklig eller är det mitt eget ansvar att ta tag i det? Om jag inte trivs med tillvaron och mitt parförhållande så behöver jag kanske se mig själv i spegeln och jobba med mig själv?

Familjecentralen tio år

Barbro Näse har varit med sedan familjerådgivningscentralen inledde sitt arbete år 2005. Till en början jobbade hon ensam för både Raseborgs prosteris församlingar och Lojo och Vichtis församlingar.

Efter hand har församlingarnas familjerådgivning fått tilläggsresurser och nu jobbar Näse och Storbacka för församlingarna i Raseborgs kyrkliga samfällighet.

Rum vid familjerådgivningscentralen i Pojo
Bildtext Barbro Näse tar emot i det här rummet.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

I fjol flyttade familjerådgivningscentralen från Mjölbolsta till Pojo. Familjerådgivningscentralen firade sitt tioårsjubileum den första oktober.

Otrohet, våld och konflikter

Fler människor än någonsin tidigare har hittat till familjerådgivningscentralen i år. 150 personer har besökt familjeterapeuterna sedan början av året, berättar Barbro Näse.

- Människor söker hjälp för frågor som otrohet och våld i parrelationer och familjen. Det är frågan om konflikter och skilsmässor och hur man kommer till rätta efter skilsmässor.

Barbro Näse säger att det har blivit vanligare att människor söker hjälp för att unga vuxna hamnar i ett vakuum, ett sorts tomrum. Också konflikter mellan barn och föräldrar har ökat.

Bra att människor söker hjälp

Näse ser positivt på framtiden.

- Det är ju på ett sätt en paradox att det är bra när människor kommer hit. Idealet skulle vara att leva i ett samhälle där människor mår så bra att den här typen av verksamhet inte behövs. Det är ju inte så.

Hon tycker att det är positivt att människor tar kontakt.

- Jag tycker att det är verkligt imponerande hur måna människor till syvende och sist är om sina nära relationer.