Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya fuskmisstankar - nu handlar det om Samsung

Från 2015
Uppdaterad 02.10.2015 09:55.
Samsungs 3D-produkter vid Samsung European Forum i Wien i februari 2010.
Bildtext Samsung-produkter vid en utsällning i Wien i februari 2010.
Bild: EPA/STR

Test vid ett oberoende laboratorium visar att en del av Samsung europeiska tv-modeller ser ut att använda mindre ström under officiella testförhållanden än vid normalt tv-tittande, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Tidningen skriver att Europeiska kommissionen kommer att utreda alla påståenden om fusk vid test. Kommissionen har också lovat att förbjuda alla fuskförsök vid test av tv-apparater och andra konsumtionsapparater.

Uppgifterna om Samsungs tv-apparater för tankarna till skandalen kring Volkswagens miljöfusk, där bilarna vid officiella test i USA släpper ut mindre kväveoxid än under vanlig körning.

Snabba sekvenser

Enligt en opublicerad undersökning som gjorts av forskningsgruppen ComplianTV har Samsung-apparater en funktion som sänker ljusstyrkan och därmed även elförbrukningen under testförhållanden, inklusive uppspelning av snabba sekvenser av varierande material såsom inspelade tv-program, dvd-skivor och direktsändningar.

Enligt Guardian noterades motsvarande sänkning av elförbrukningen inte då man tittade på tv under normala förhållanden.

Guardian skriver att flera EU-länder har lyft fram problemet, inklusive Energimyndigheten i Sverige som skickat ett brev om det här till Europeiska kommissionen.

Samsung dementerar bestämt

Samsung har reagerat på Guardians artikel genom att publicera ett blogginlägg där bolaget tillbakavisar The Guardians artikel. Samsung har också skickat ett e-postmeddelande till Yle nyheter där man dementerar anklagelserna mot företagets tv-teknik.

Samsung tillbakavisar bestämt fuskmisstankarna. Samsung säger att det inte stämmer att bolagets tv-apparater skulle vara inställda för att ge missvisande svar om energiförbrukningen i testsituationer.

Den funktion som utpekas i Guardians aktiveras enligt Samsung inte bara under testförhållanden utan inställningen är automatiskt påslagen och fungerar både i testsituationer och i hemmet. Funktionen är avsedd att minska tv-apparaternas miljöpåverkan, säger bolaget.

Artikeln uppdaterades 2.10 kl 9.50 med Samsungs dementi som finns längst ner i artikeln.

Diskussion om artikeln