Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett svajigt Portugal går till parlamentsval

Från 2015
Uppdaterad 01.10.2015 20:35.
Yle Nyheter TV-nytt: Tidigare krislandet Portugal går till val - Spela upp på Arenan

På söndag går det tidigare krislandet Portugal till parlamentsval. För några år sedan stod Portugal på konkursens brant, men efter nödlån från EU och hårda sparåtgärder har landet börja komma på fötter igen.

Frågan är nu om den center-högerstyrda regeringskoalitionen med sin strikta impopulära ekonomiska politik trots allt lyckas få fortsatt förtroende.

När Portugal för några år sedan var tvungen att dra åt svångremmen var det framför allt de offentligt anställda som drabbades.

Helena Lobo har jobbat som lärare i 20 år, hon berättar att hennes lön i dag är på samma nivå som för 20 år sedan.

Samtidigt som lönerna har frysts så har också arbetsmängden ökat. Helena som är änka och fyrabarnsmamma berättar att det är svårt att få vardagen att gå ihop.

- Det är komplicerat, jag har fyra flickor mellan 8 och 16 år. De har många behov, men jag har inte alltid tid eller pengar att uppfylla deras drömmar.

Hon är ändå tacksam över att ha ett jobb att gå till. För även om Portugals ekonomi växer och landet nu klarar sig utan EU:s krislån är arbetslösheten fortfarande hög.

Helena Lobo, lärare
Bild: Yle/Daniel Olin

Omkring 13 procent av portugiserna går utan jobb. En av dem är Susanna Silva. Hon står och väntar på bussen i centrum av Portugals huvudstad Lissabon.

- Jag tänker rösta på söndag, jag tänker rösta för ett bättre Portugal med fler arbetsplatser. Jag är nu på väg på en arbetsintervju, hoppas jag lyckas, säger hon.

Mera eller mindre åtstramning?

Valet på söndag handlar förutom om att skapa jobb också om hur man ska hålla den svaga tillväxten i landet igång.

Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna vill så småningom börja lätta på svångremmen - medan regeringskoalitionen vill fortsätta med sin sparpolitik åtminstone några år till.

Valet står mellan oppositionspartiet Socialdemokraterna med ledaren Antonio Costa och den center-höger styrda regeringskoalitionen som leds av premiärminister Pedro Pascos Coelho.

Enligt opinionsmätningarna ligger de båda blocken jämsides.

Ett delat Portugal går till val

Maria Flor är gatustädare, hon står och sopar rännstenen utanför en stor bank i Lissabons affärsdistrikt när jag frågar henne om valet. Kanske lite överraskande berömmer hon regeringen.

- Jag anser att de har skött ekonomin bra. De har städat upp huset som den tidigare regeringen stökade till. Men om socialistledaren Costa vinner är vi återigen nära konkurs.

Maria Flor, gatustädare
Bild: Yle/Daniel Olin

Universitetsstuderande Ricardo Abreu hoppas i sin tur på maktskifte.

- Folk klagar mycket på hur regeringen leder landet. Det är därför vi måste gå och rösta för att få till stånd en förändring.

Opinionsmätningarna visar att kampen om segern blir en strid på kniven. Det är sannolikt att ingendera av blocken får egen majoritet.

Det i sin tur innebär att det blir svårt för segraren att bilda en tillräckligt stark regering, berättar Nuno Garoupa som är forskningsledare på stiftelsen Francisco Manuel Dos Santos i Lissabon. En stiftelse som ägnar sig åt politisk analys.

- I Portugal har vi ingen tradition av breda koalitionsregeringar. Om ingendera av blocken får majoritet kan det bli förtida val redan inom ett år, säger Garoupa och tillägger att det skulle vara illa för Portugals ekonomi.

- Det skulle innebära stagnation, den politiska osäkerheten skulle också bromsa tillväxten och det här är verkligt dåliga nyheter för Portugal, konstaterar han.

Orsaken till att de stora partierna tappar i väljarstöd är att de mindre partiernas popularitet ökar. Samtidigt finns det många som låter bli att rösta.

Likgiltiga portugiser betyder lågt valdeltagande

I dag ligger den ekonomiska tillväxten i Portugal på 1,5 procent. På samma nivå låg den senast i slutet av 1990-talet.

Portugal har levt i en ekonomisk kris de senaste 15 åren. Värst var situationen för fem år sedan. Då gick nästan var fjärde portugis arbetslös och landets budgetunderskott låg på 10 procent.

Men ett krispaket på 78 miljarder euro från EU och omfattande nedskärningar inom alla sektorer har fått kurvan att vända.

Nu är Portugal inte längre beroende av EU:s krispaket. I fjol lämnade den övervakande trojkan (EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken och Internationella Valutafonden IMF) landet.

Portugal är tillbaka på lånemarknaden. Men för de flesta portugiser är det här en klen tröst – vardagen har inte blivit lättare.

Och likgiltigheten inför det stundande valet är stor.

- Problemet är att människorna har anpassat sig till att leva i ständig ekonomisk osäkerhet. Folk är varken frustrerade eller så värst arga snarare likgiltiga och det avspeglas i valdeltagandet, förklarar forskningsledaren Nuno Garoupa.

Valdeltagandet i Portugal förutspås bli under 60 procent – det är klart under EU:s genomsnitt.

Ekonomin i Portugal är ännu inte på det torra

Oavsett vem som vinner valet på söndag kan inte portugiserna förvänta sig någon större kursändring. Landet har en liten ekonomi och är starkt beroende av konjunkturläget i övriga Europa.

Forskningsledare Nuno Garoupa
Bild: Yle/Daniel Olin

Forskningsledaren Nuno Garoupa påpekar att det är alltför tidigt att tala om en sund eller stabil portugisisk ekonomi.

- Ifall vi skulle se ytterligare en Europeisk ekonomisk kris är vi det första landet som drabbas. Jag anser att den svaga återhämtningen inte gjort vår ekonomi tillräckligt stabil. Vi är dessutom alltför beroende av hurdan ekonomisk politik som bedrivs på annat håll i Europa, säger Garoupa och tillägger att portugiserna kan vänta sig tuffa år även framöver.

Högstadieläraren Helena Lobo håller med. Hon tänker ändå rösta på söndag, eftersom hon ser det som en plikt.

- Mitt liv, min vardag kommer att snurra på som förut också efter valet. Valresultatet kommer nog inte att förändra något, säger hon.