Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tom Gardberg är mer än bara Natthamn

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Tom Gardberg, Visans Vänner i Åbo
Bildtext Tom Gardberg grundade Visans Vänner i Åbo 1966
Bild: YLE/Nina Bergman

Nästa år har det gått 50 år sedan han grundade Visans Vänner i Åbo. Och ännu i dag är han still going strong som vissångare och vismakare, med ett 60-tal visor på sitt samvete. Tom Gardberg är mycket mera än visitkortet Natthamn.

Tom Gardberg började musicera redan som liten kille. Först var det klarinett och jazz som gällde men snart tog visorna över.

Som 20-plussare köpte han en gitarr på en resa till Leningrad. Snabbt lärde han sig spela på den och starkt inspirerad av idolen Olle Adolphson började han snart uppträda som trubadur och så småningom också skriva egna visor.

Tom Gardberg kom tidigt i kontakt med visvänner ute i Norden och tog initiativet till att bilda Visans Vänner i Åbo år 1966. I många år var han sällskapts ordförande och ännu i dag sitter han i styrelsen.

Natthamn

Vid sidan av visorna har seglingen alltid varit Toms stora passion. Redan som barn lärde han sig segla ombord på familjens segelbåt s/y Violetta, en båt som har följt honom hela livet.

Fortfarande seglar han med henne varje sommar.

Det var ombord på Violetta, under en seglats i mitten av 60-talet som hans visitkort Natthamn kom till.

- Natthamn finns alldeles på riktigt, i Nötö-arkipelagen, säger Gardberg.

- Visan föddes en sen sommarkväll när vi ankrade för natten. Jag skickade in den till Rundradions vistävling år 1965, samma tävling där också en viss Höstvisa tävlade. Ingendera visan vann, men båda blev ju klassiker ändå, säger Gardberg.

Med åren har Natthamn spritt sig i hela landet och ute i Norden. De flesta vissångare och körer har någon gång haft visan på sin repertoar.

Allt oftare hittare Gardberg visans tredje vers som minnesvers i dödsannonser.

- Det är förstås smickrande, men också förvånande. Jag tänkte verkligen inte i sådana banor när jag skrev texten på Violettas däck. Men visst är döden en sorts natthamn, där man ankrar efter den sista seglatsen, säger Tom Gardberg.

Omöjlig att kringgå

Så gott som alltid är Natthamn med på repertoaren när Tom Gardberg uppträder. Ibland har han försökt lämna bort den, men det har inte tagits väl emot.

- Folk förväntar sig att få höra den, så då är det väl lika bra att ha med den. Jag har aldrig tröttnat på Natthamn, men ibland kan jag tycka att den nästan stått lite i vägen för alla andra visor jag skrivit.

Bland Tom Gardbergs visor hittar vi allt från vaggvisor, seglarsånger och naturlyrik till kärleksvisor och protestsånger.

Thomas Lundin

Tom Gardberg gästar Vega Visor 5.10 kl. 21.05, med repris 11.10 kl. 8.05.

Mer om ämnet på Yle Arenan