Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama upprörd: Vi har blivit avtrubbade

Från 2015
Uppdaterad 02.10.2015 12:28.
Obama upprörd: Vi har blivit avtrubbade - Spela upp på Arenan

President Barack Obama var påtagligt upprörd då han kommenterade den senaste skolskjutningen i USA. Han konstaterade att skjutningarna har blivit så rutinartade att det amerikanska folket har avtrubbats.

- Det är ett politiskt val vi gör då vi tillåter att detta sker flera gånger per år i USA, sade Obama.

Han gick sedan till angrepp mot dem som motsätter sig en striktare vapenkontroll.

- Jag kan redan höra hur det produceras pressmeddelanden som säger att vi behöver fler vapen och färre lagar. Finns det verkligen någon som tror det? I dag finns det ett vapen för varje man, kvinna och barn i USA. Hur kan någon tro att fler vapen skulle göra oss tryggare?

Obama riktade en känga mot kongressen

Det var redan den femtonde gången som Obama arrangerade en presskonferens i Vita Huset med anledning av en masskjutning. Han var tydligt förbittrad över att kongressen vägrat att godkänna lagar som skulle innebära en striktare vapenkontroll.

- Vi är som nation villiga att satsa stora resurser för att kunna ta itu med olika hot mot människor. Från naturkatastrofer, till terroristattentat och otrygga broar. Varför reagerar vi inte på samma sätt då det handlar om vapen, frågade Obama retoriskt.

Vapenlagstiftningen frustrerar Obama

I somras medgav Obama för BBC att hans största besvikelse under sin tid som president är att han inte har fått till stånd förnuftigare vapenlagar. Han uppmanade därför de amerikanska väljarna att i fortsättningen rösta på politiker som är redo för en förändring.

- Jag hoppas och ber att jag under min återstående tid som president inte är tvungen att beklaga familjers sorg under snarlika omständigheter. Men baserat på min erfarenhet som president så kan jag inte garantera det. Och det är hemskt att säga. Men en förändring är möjlig, konstaterade Obama.

Diskussion om artikeln