Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Erfarenhetsexperterna hjälper när allt känns jobbigt

Från 2015
En vänlig klapp på axeln - eller intrång i den privata sfären? Människor har olika inställning till vad som är trevligt eller obehagligt. Bild: Yle/Tv-uutiset/Juha-Pekka Inkinen
Bildtext Erfarenhetsexperten kan vara ett stöd för den som har det svårt.
Bild: Yle/Tv-uutiset/Juha-Pekka Inkinen

När du mår som sämst är det skönt att prata med någon som har upplevt samma sak som dig. Den 6 oktober påbörjar 15 svenskspråkiga sin utbildning för att bli erfarenhetsexperter i Österbotten.

En erfarenhetsexpert är en person som själv har erfarenhet av psykisk ohälsa och/eller missbruk. I Vasa startar nu den första utbildningen av experter inom det psykiatriska vårdområdet.

Tessi Backa, som led av panikångest, har blivit antagen till utbildningen och ser ett stort behov av erfarenhetsexperter i Österbotten.

- När jag mådde som sämst saknade jag ett forum där jag kunde vara helt mig själv. Jag ville träffa andra som hade samma problem som jag och inte känna mig så ensam, säger Backa som jobbar deltid på Decibel.fi, Österbottens tvåspråkiga ungdomswebbportal.

"Vem kan hjälpa mig?"

Även om det 15 år sedan Tessi mådde som sämst, ser hon i dag brister med vårdkedjan.

- Det kan vara svårt att själv ta reda på vem man ska kontakta för att få hjälp. Jag hoppas att erfarenhetsexperterna ska kunna hjälpa till med det.

Men erfarenhetsexperterna är viktiga av andra orsaker också. De ska ge hopp.

- Jag sörjde att jag aldrig fick höra om människor som blir bra. Därför antog jag att jag skulle lida av panikångest tills jag dör. Nu vet jag att man blir bättre och det inte alltid behöver vara en del av min identitet.

Experterna behövs mera i dag

Utbildningen av erfarenhetsexperter har ordnats på andra ställen i Österbotten. Bland annat i Jakobstad och Seinäjoki.

Gunnevi Vesimäki.
Bildtext Gunnevi Vesimäki.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

- Vi är väldigt glada över att vi nu också får ordna utbildningen. Speciellt den här som är speciellt inriktad på psykisk ohälsa och missbruk, säger Gunnevi Vesimäki, sakkunnig inom vårdarbete vid den psykiatriska enheten i Roparnäs.

- Vi märker att problem med den psykiska hälsan och missbruk av olika slag växer här i regionen. Därför är det så väldigt att vi nu får flera erfarenhetsexperter

Intresset för både de svensk- och finskspråkiga utbildningarna har varit stora.

- Vi hade 38 sökande till den svenska utbildningen och 47 till den finska. Bara det visar vilket intresse och behov det finns av erfarenhetsexperter.

Kunna lite av varje

Deltagarna får utbildning i bland annat psykisk ohälsa. missbrukarvård, rehabilitering och kognitiva och pedagogiska färdigheter.

- Meningen är att alla ska hitta sitt eget sätt att använda sin kompetens. För vissa är utbildningen ett led i den egna rehabiliteringsprocessen, säger Vesimäki.

Det är den psykiatriska klinikgruppen vid Vasa centralsjukhus som ordnar utbildningen som omfattar 40 timmar.

Erfarenhetsexperter har tidigare utbildats i Jakobstad, Seinäjoki och även i Raseborg och Helsingfors.