Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skymmande granar avverkas vid friluftslederna i Söderkulla

Från 2015
Uppdaterad 02.10.2015 12:55.
Spånbana i Gesterby i Kyrkslätt. Juli 2014.
Bildtext Stora träd med överhängande grenar kommer att avverkas invid motionslederna i Söderkulla.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Farliga och störande träd ska sågas ner längs friluftslederna i Söderkulla i Sibbo.

Det handlar om gamla och torra granar och träd som kan vara drabbade av rotröta. En del av de stora granarna ställer också till förtret för skidlöpare på vintern.

- Det faller helt enkelt inte tillräckligt med snö på motionsstigarna om de stora granarnas grenar hänger långt över dem, säger revirinstruktör Niklas Furu vid Södra skogsreviret.

Uppemot 200 stammar

Arbetet med att rensa kring motionsstigarna görs regelbundet, men den här gången kommer man att gå lite hårdare åt vegetationen.

- Totalt kan det handla om cirka 200 träd, säger Furu.

Regelbundet arbete

Kommunen har också stora så kallade friluftsskogar, vilket betyder att det här är ett arbete som görs regelbundet på olika håll i Sibbo.

- Så kallade riskträd måste tas bort, för kommer det någon superstorm så kan det gå illa. Ingen vill bli under så stora träd. Men det kommer ju snabbt nya träd. Någon kalyta uppstår det inte, säger Furu.

Nästa vecka gäller det för joggare och andra som rör sig på friluftslederna i Söderkulla att se upp och inte gå nära de arbetande skogsmaskinerna.

- Vi kommer att spärra av små stumpar friluftsled i gången så att ingen ska komma in på det område där träden avverkas, säger Furu.