Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Delad seger i Lilla Teaterns pjästävling

Från 2015
Uppdaterad 02.10.2015 09:14.
Vivica Bandler
Bildtext Vivica Bandler
Bild: Yle

Två pjäser kom på delad förstaplats i Vivica Bandler-pjästävlingen för ny finländsk dramatik och scenkonst. De vinnande bidragen är Jukka Vienos pjäs Opas och Matti Linnavuoris Ta mig till er ledare.

Jukka Vienos pjäs Opas är en thriller som handlar om ett ungt pars bröllopsresa till fjärran länder. Händelserna centreras i ett klaustrofobiskt hotellrum där det unga paret tvingas mäta sin tolerans till varandra och till ursprungsbefolkningens mystiska representant som vill agera som deras guide. Pjäsen kan också tolkas som en metafor för den västerländska livsstilens konflikter med främmande kulturer. Opas är skriven av en mogen författare som efterlyser humant ansvarstagande.

Matti Linnavuoris Ta mig till er ledare handlar om en fransk vetenskapsman och hans hustru som 1805 anländer till Finland för att utföra mätningar på jordens krökningsradie. Det medför konflikter som drivs till sin spets. Det hela blir till ett festligt lustspel i farsens gränsmarker där erotiken framstår som den enda försonande kraften.

Sofia Aminoffs pjäs Vindparken och Matti Tolvanens Hopeasydän fick varit hedersomnämnande. Prisutdelningen ingick i Lilla Teaterns 75-årsfirande.

Sammanlagt 107 bidrag lämnades in till pjästävlingen.

Segrarna delar på prissumman på 15 000 euro.