Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Byggstart i Norra hamnen i Ekenäs i december

Från 2015
Uppdaterad 02.10.2015 17:21.
Konsult Peter Tanzer och Ralf Lindén från Åbonejdens OP-Fastighetscentral.
Bildtext Konsult Peter Tanzer och Ralf Lindén från Åbonejdens OP-Fastighetscentral i Norra hamnen. Lagerbyggnaden som skymtar till höger kommer att rivas.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Tillräckligt många av bostäderna i Norra hamnen i Ekenäs är nu reserverade. Bolaget Mäenpää Byggnads börjar därför bygga Port 19 i december.

I den första etappen byggs fyra bostadshus med sammanlagt 36 lägenheter. Husen byggs i tre plan.

Vd Mats Mäenpää har tidigare sagt till Yle Västnyland att hälften av de här bostäderna ska vara reserverade för att byggstarten ska bli av.

Ralf Lindén vid Åbonejdens OP-Fastighetscentral, som förmedlar bostäderna, bekräftar att ungefär hälften av lägenheterna är sålda eller reserverade.

- Ungefär hälften av köparna är Ekenäsbor och hälften närmast från Helsingfors. Medelåldern hos dem drygt 50 år. De flesta kommer att bo här året om, säger Ralf Lindén.

Medelpriset är 4 700 – 4 800 euro per kvadratmeter. Lindén säger att kvadratmeterpriset inte är särskilt högt.

- Allting är förstås relativt, men jämför man det här med andra nyproduktioner i Ekenäs så föreställer jag mig att en ny höghuslägenhet kostar ungefär 4 000 euro per kvadratmeter, säger han.
Lindén påpekar att Port 19 ligger vid hamnen och ägarna av lägenhet har tillgång till båtplats i hamnen och bilplats under huset.

Inte svårt att sälja

Lindén säger att det jämfört med andra nyproduktioner har varit varken svårare eller lättare att sälja lägenheter i Port 19.

- En del kommer med då ett projekt första gången kommer i media. Andra kommer med när grävmaskinen slår skopan i marken och den tredje gruppen kommer med då bygget är nästan klart, säger Lindén.

När det gäller nyproduktioner finns det alltid människor som reserverar en bostad och sedan drar sig ur, konstaterar han.

Byggstarten för de fyra första bostadshusen är i december i år. Invånarna ska kunna flytta in sommaren 2017.

Projektvärdet 14,5 miljoner euro

Projektvärdet för de fyra bostadshusen är 14,5 miljoner euro.

- Projektvärdet är egentligen försäljningsvärdet. I det ingår markpris, byggkostnader, allt ingår där, säger konsult Peter Tanzer.

Det är alltså totaltkostnaderna för den första fasen, de 36 första lägenheterna i Port 19. Byggnadsarbetena för den andra fasen påbörjas då första fasen är inflyttningsklar. Den andra fasen av Port 19 omfattar 19 lägenheter.

Pier 25 i förvaltningsdomstolen

Tanzer är konsult för projekten Port 19 och Pier 25. Det senare är det planerade handelscentret som nu ligger på is.

- För tillfället ligger Pier 25 i förvaltningsdomstolen, förklarar Tanzer.

I somras beslutade stadsfullmäktige i Raseborg att utvidga byggrätten och ändra detaljplanen för området. Det inlämnades ändå två besvär mot planerna, så därför ligger ärendet nu i förvaltningsdomstolen.

- Behandlingstiden där är 6 – 12 månader, så nu sker egentligen ingenting kring Pier 25, säger Peter Tanzer.

Riktnumret gav namnet

Namnet för bostadsområdet är Port 19. Namnet förbryllar en aning, trots att det står klart att Port är det engelska ordet för hamn.

- Nummern 19 är riktnumret till området, svårare än så är det inte, skrattar Tanzer.

I samma väva förklarar han att numret 25 kommer från riksväg 25. Peter Tanzer är idékläckare för de båda namnen.

Trafiken störs inte

Peter Tanzer säger att trafiken på Norra Strandgatan inte nämnvärt kommer att störas av byggarbetena som inleds i december.

- Det blir förstås en hel del tung trafik här, eftersom massor ska flyttas, men i någon större grad ska det inte påverkas.

I hamnen står en gammal lagerbyggnad som gränsar mot Norra Strandgatan. Den ska rivas.

Vad som ska hända med den byggnad där restaurang Ettan finns är oklart.

- Arrendeavtalet där går ut i nästa år, så det är stadens sak att ta ställning vad där kommer att ske sedan, säger Lindén.

Intresset finns

Peter Tanzer medger att skaparna av Port 19 har intresse för markområdet vid kajen.

- Allting som finns i vår närhet har vi intresse av, den saken är klar. Vad som kommer att ske får framtiden visa, säger han.

Den sammanlagda bostadsytan för de 75 lägenheterna i Norra hamnen är 6 500 kvadratmeter.

Diskussion om artikeln