Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Är e-sport riktig sport?

Från 2015
Kontroller: Är e-sport riktig sport? - Spela upp på Arenan

Det är en av de vanligaste frågorna jag får i mitt jobb. Kort svar: Ja. Och innan du slutar läsa vill jag påminna dig om att enligt den olympiska kommittén, som jag antar kan någonting om sport, så är schack en sport.

Vem bryr sig?

Men det längre svaret är: vem bryr sig? Ingen, förutom andra sporter som känner sig hotade. Det är nämligen så att det finns inga fördelar med att jaga andras erkännande på om det är en “riktig” sport eller inte. Det finns ingen officiell medalj eller bok med officiella sporter.

Ungefär som det är lönlöst att försöka övertala någon äldre som “på sin minsann lekte med kottar och sparkade fotboll” att man inte blir våldspsykotisk av tv-spel, är det lika lönlöst att försöka vinna över någon som nu tycker att datorer inte har något mer med sport att göra än att googla på Zlatan.

E-sport är fortfarande ungt

E-sport är ännu i sin vagga; det kan fortfarande dö av och försvinna, men jag tror risken för det är väldigt, väldigt liten.

Styrkan i e-sport är att fokusen kan flyttas så lätt. Starcraft 2 var länge ett av de största spelen inom e-sport. Men efter en hel del enligt mig ruskigt dåliga beslut om regler i världsligan dvalade tittarantalet. Men tittarna försvann inte ut i tomma luften. De bytte helt enkelt bara spel att titta på. Starcraft 2 försvann från största scenen på till exempel Dreamhacks event och blev ersatt av...

Counterstrike är tillbaka

Counterstrike! Ett otroligt anrikt spel som överlevt sexton år. Det har uppgraderats i många iterationer men i grunden fortfarande är samma spel, och man spelar även på en hel del banor som funnits med nästan från början.

Det har aldrig varit impopulärt, men i och med en uppdatering ganska nyligen som introducerade skins på vapen så de kunde se nya ut, fick spelet helt plötsligt en egen ekonomi, med skins som är värda hundratals euro. Med det följde även en vadslagningsscen. Allt detta har gjort att intresset för Counterstrike har exploderat.

Stora siffror

För några veckor sedan spelades finalen i den stora ESL-turneringen. Den hade över tjugosju miljoner tittare. Det är en fjärdedel av vad Super Bowl, den största amerikanska fotbollsturneringen har, och då sker så här stora turneringar inom Counterstrike ett par gånger per år. Och det finns någon turnering att titta på i regel varje helg.

Prispengarna finns där: The International, som visserligen sticker ut lite, ger i vinstpengar över sex miljoner dollar till det vinnande laget. I relation mot Super Bowls hundra tusen dollar, och fotbollsvärldcuppens trettiofem miljoner.

Etablerad plattform

Amazon köpte nyligen Twitch, en plattform där man kan se på när folk spelar online - allt från stora turneringar till din granne hemma i köket går att se på där - för 1 miljard dollar.

Google satsade hårt för någon vecka sedan på sitt nysläppta Youtube gaming som ska konkurrera med Twitch. Det är nog bara en tidsfråga innan de börjar betala dyrt för exklusiv visning av stora turneringar. Och glöm inte att en hel del e-sport sänds nu på marknätet, även här i Finland via public service.

On demand generationen

Den nya generationen är on demand. Vill man se på något så ska det gå att titta på genast.

När som helst på dygnet kan man nästan alltid få se på en turnering, något proffs, eller bara något av sina favoritspel live. Medan gamla köttsporter har lite för långsamt tempo i och med att de stora turneringarna är lite för sällan - och man kan tycka att det är för mycket fokus på kontrakt och underklädsreklamer, vilket gör att e-sport just nu är väldigt lätt att ta till sig i jämförelse.

Man vet aldrig vad som kommer härnäst

I e-sport kan vad som helst hända. så som Rocket League, ett spel där bilar med hattar spelar fotboll! Idén kan kanske kännas aningen fånig, men blev en kompetitiv succé och har redan fått sin egen kategori och turneringar inom stora e-sportorganisationer.

Det här blandat med en stor vadslagningsscen, lag och professionella kommentatorer som samlar fullt stadium upp till tjugo tusen åskadare, konflikter och skandaler, gör att e-sport redan är ett stort fenomen. Så stort att det redan händer vare sig någon tycker det är en riktig sport eller inte. Så svaret på frågan är återigen: Vem bryr sig?