Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Utmana dig själv - gör en kort dokumentär

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
shortdox - logo för kortdokumentärtävlingen 2015-2016
Bildtext Hela Norden söker radioberättelser i Shortdox.
Bild: yle

Det här är en utmaning till dig som brukar göra små videon. Gör i stället en berättelse helt uppbyggd av ljud. Du kan vinna en resa till den nordiska Shortdoxfinalen i Köpenhamn.

Man kan kalla det radio, man kan kalla det audio, eller så kan man tala om spännande berättelser ur livet.

Shortdox är en nordisk kortdokumentärtäving som är öppen för alla.

Just nu pågår nationella tävlingar, bland annat här i Finland och i vår är det dags för den stora nordiska finalen i Köpenhamn. Bakom konceptet står de nordiska rundradiobolagen.

- Vi hoppas att vi sporrar folk till att reflektera över sin egen eller andras livssituation, samhällsfenomen eller annat. Vi vill lyssna till bra berättelser! säger Annika Sylvin-Reuter som ansvarar för projektet på Svenska Yle.

Ljud är roligare...

Vem som helst kan idag göra en video. Det är lätt att föreviga stunder med sin smarttelefon och klippa ihop dem till en film att spara minnena i och dela med sina vänner. Sociala medier fylls av sådana berättelser.

Mera utmanande men också roligare, om man får tro Sylvin-Reuter, är att göra en berättelse med bara ljud, utan levande bild.

- Det är roligt att försöka formulera en känsla, ett tillstånd eller en händelse och med hjälp av ljud skapa en stämning och den vägen skapa bilder i folks huvuden.

Annika Sylvin-Reuter: -Shortdox är här!
Bildtext - Bra radio skapar bilder i ditt huvud, säger Annika Sylvin-Reuter.
Bild: yle

Vem passar tävlingen?

- Alla, utbrister Sylvin-Reuter.

... och starka känslor

- Alla har berättelser. För att sedan få berättelsen ihopsnickrad till en kort audiodokumentär behövs en viss nivå av utrustning och medievana. De flesta unga kan producera ljudfiler idag. Shortdox kan också vara det ypperliga tillfället för ett samarbete. Fast du inte kan media kan du stå för historien och berättelsen och den unga för det tekniska utförandet.

Vilken är din egen relation till dokumentärer?

- Jag älskar berättelser! Speciellt muntligt berättade historier. Via röster och ljud får jag bilder i mitt eget huvud som den som berättat har skapat åt mig. En skickligt berättad historia går rakt in i hjärtat. Jag gråter och skrattar ofta då jag lyssnar.

Dokumentärtävlingen Shortdox pågår fram till sista november. Läs mera om hur du deltar och ladda upp din ljudberättelse på max 3 minuter på yle.fi/shortdox.

Mer om ämnet på Yle Arenan