Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Snälla hårprodukter från skafferiet

Från 2015
Uppdaterad 03.10.2015 08:53.
Ringblommor i flaska
Bildtext Örtavkok på ringblomma.
Bild: Svenska Yle /Carina Ahlskog

Dålig hårdag? Slut på schampo? Ingen fara. Det fixar du lätt med en snabb räd i skafferiet. Där finns nämligen material till både schampo och stylingprodukter.

Man ska inte behöva leva med dåliga hårdagar. Alla hår har sina egenheter, det gäller bara att hitta de metoder som fungerar bäst på just ditt hår.

Många söker efter alternativa sätt att tvätta och sköta håret, utan sulfater, silikon och ibland till och med utan tensider (tvättaktiva ämnen). Och det finns flera bra metoder.

Problemet som uppstår när man tvättar håret med ett billigt familjepackschampo är att de ofta är väldigt starka och torkar ut håret. Då krävs det mycket hårbalsam för att få håret mjukt igen och dessutom börjar hårbotten producera talg för att återställa balansen vilket resulterar i att håret ser fett ut. Och så måste man tvätta igen.

Tvätta med äggula och bikarbonat

En alternativ metod för hårtvätt är att tvätta med äggula och skölja efteråt med vatten och äppelcidervinäger.

Äggulan fungerar som ett emulgeringsmedel och suger åt sig fett och smuts som du sedan kan skölja bort. Äppelcidervinägern har lite balsameffekt.

En annan metod är att helt utesluta schampo och bara använda hårbalsam. Den metoden fungerar särskilt bra på lockigt hår.

Bikarbonatschampo

Schampo med bikarbonat är en hårtvättningsvariant som är helt utan tensider och väldigt skonsam för håret och miljön. Den består av ett örtavkok, bikarbonat, honung och äppelcidervinäger, och gör håret både rent och mjukt.

En del använder det här receptet som enda hårtvättmedel, andra varvar vanligt schampo, torrschampo och bikarbonatschampo. Testa och hitta den metod som passar just dig bäst. Hårets behov förändras beroende på årstid, omgivning, livsstil och hur mycket man är inomhus respektive utomhus.

Bikarbonatschampot går inte att lagra, utan måste göras i ordning just innan det ska användas.

Torrt snabbschampo

Torrschampo är en superbra metod för snabbtvätt av håret, till exempel efter gymmet, på resan eller för att få bukt med en dålig hårdag eller mössfrisyr.

Metoden går ut på att man pudrar hårbotten med ett stärkelserikt pulver som suger åt sig fett, smuts och svett. När man sedan borstar ur pulvret är håret rent och fluffigt och hårbotten känns fräsch.

Torrschampot fungerar också som stylingmedel, eftersom det gör håret fluffigt och ger lite stadga.

Alexandra de  Paoli och Elin Skagersten-Ström
Bildtext Alexandra De Paoli och Elin Skagersten-Ström
Bild: Svenska Yle

Som torrschampo använder man stärkelserika pulver som havremjöl, potatismjöl, irisrot eller arrowrot. Den som har mörkt eller rött hår bör hellre välja carobpulver eller kakaopulver, för att inte se dammig ut i hårbotten.

De flesta av de här pulvren hittar du i mataffären, men vissa som irisrot och arrowrot kan du behöva söka efter på nätet eller i hälsokosten. Irisroten är min personliga favorit eftersom den innehåller ett harts som gör håret mjukt och blankt.

Inpackning, inpackning, inpackning…

Den som har torrt, skört eller lockigt hår behöver se till att håret inte torkar ut. Det betyder milda schampon och inpackning minst en gång i veckan.

En bra och enkel hårinpackning är vanlig kokosmjölk på burk som fördelas i fuktigt hår och sedan tvättas ur. Man kan också ta lite hårolja i topparna över natten och tvätta ur nästa morgon.

Kokosinpackning i vått hår
Bild: Svenska Yle

Hårvårdstips

  • Det viktigaste för att få ett friskt och vackert hår är att välja rätt schampo eller tvättmetod. Vissa klarar de billiga storpacksschampona, medan andra behöver betydligt mildare varianter. Det är också bra att byta schamposort emellanåt, eftersom håret kan ”tröttna” på ett schampo.
  • Använd hårbalsam om du behöver, annars räcker det med en hårinpackning några gånger i månaden.
  • Borsta inte håret när det är blött, eftersom hårstråna blir elastiska och lätt går av då.
  • När du borstar torrt hår, använd en borste med tätt mellan piggarna och ta i ordentligt från hårbotten ända ut i topparna. Borsta med långa jämna tag så länge du ids. På så sätt borstar du ut fettet från hårbotten ut på hårstråna och får en naturlig inpackning.
  • Skydda håret från kyla, stark sol och vind som torkar ut håret. På vintern kan du använda mössa och fläta håret eller bära det uppsatt i knut. På utlandssemestern kan du ha en solhatt eller en tunn sjal över håret för att skydda det från uttorkning.
Alexandra de  Paoli och Elin Skagersten-Ström
Bildtext Alexandra De Paoli och Elin Skagersten-Ström
Bild: Svenska Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan