Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Recept för Alexandras snälla hårprodukter

Uppdaterad 24.10.2023 12:04.
Schampoflaskor och ringblommor.
Bild: Svenska Yle

Torrschampo, bikarbonatschampo, linfrögelé och inpackning - Alexandra ger dig recepten för snälla och skonsamma hårvårdsprodukter med råvaror direkt ur skafferiet.

Torrschampo, bikarbonatschampo, linfrögelé och inpackning - Alexandra ger dig recepten för snälla och skonsamma hårvårdsprodukter med råvaror direkt ur skafferiet.

Torrschampo

Använd något av följande pulver; irisrot (även kallad violrot – Iris Florentina, I. Germanica, I. pallida), arrowrot (vitt pulver som används för att reda såser), havremjöl, potatismjöl, majsmjöl, rismjöl, carobpulver eller kakaopulver.

Välj pulver efter hårfärg, dela upp håret i sektioner och gnid in pulvret i hårbotten. Låt verka i fem minuter och borsta sedan noga ur, gärna med en svinhårsborste eller annan tät borste.

Torrschampo är också bra som stylingmedel om man har lite platt hår. Gnid in lite pulver i hårbotten så blir håret fluffigare och lättare att forma.

Olika pulver i skålar
Bildtext Välj pulver som torrshampo enligt hårfärg.
Bild: Svenska Yle /Carina Ahlskog

Bikarbonatschampo

Bikarbonatet rengör hår och hårbotten, örterna gör håret mjukt, honungen är mjukgörande och har lite anti-stateffekt och äppelcidervinägern neutraliserar det basiska bikarbonatet, lugnar hårbotten och gör så att fjällen på hårstråna lägger sig ner igen och håret blir slätt och glansigt.

  • 3 dl örtavkok av t ex ringblomma, björk, nässla, kamomill, rosmarin eller salvia

  • 2 tsk bikarbonat

  • 1 msk honung

  • 2 msk äppelcidervinäger

Koka upp 4 dl vatten och lägg i 1 msk torkade örter. Låt dra i fem minuter, sila ner i en burk. Rör i bikarbonat och honung.

Blöt håret och häll långsamt i bikarbonatblandningen i håret så att den fördelas jämnt i hela hårbotten. Massera hårbotten i några minuter och skölj sedan ur blandningen.

Alexandra de  Paoli tvättar sitt hår
Bildtext Hårtvätt med honung och bikarbonat.
Bild: Svenska Yle

Häll 5 dl svalt vatten i burken och blanda i 2 msk äppelcidervinäger. Fördela blandningen i hela håret och låt den sitta i. Skölj inte ur. Äppelciderdoften försvinner när håret torkar.

Örterna

Ringblomma – mot torr hårbotten
Björk – milt rengörande, mjukgörande
Nässla – milt rengörande, mycket näringsrikt, stärker skört och skadat hår, mot hårbottenproblem
Kamomill – lugnande för hårbotten, bra vid eksem och klåda, ger ljust hår mer lyster
Rosmarin – ger bättre cirkulation i hårbotten, ger mörkt hår mer lyster
Salvia – ger mörkt hår mer lyster

Ringblommor i glasbägare
Bildtext Ringblommor kan hjälpa mot torr hårbotten.
Bild: Svenska Yle

Linfrögelé för lockigt hår

Linfrön innehåller mycket slem som både återfuktar håret och uppmuntrar håret att locka sig. Det här är en superenkel produkt som lätt kan göras hemma.

Koka 4 msk linfrön i 1 liter vatten på låg värme i 40 minuter. Rör om då och då. När det är riktigt slemmigt i kastrullen, sila bort linfröna och häll upp gelen på en flaska.

Den håller två veckor i kylskåp, om du inte tillsätter något konserveringsmedel.

Linfrögele hälls på flaska.
Bildtext Linfrögelé är ganska slemmigt.
Bild: Svenska Yle /Carina Ahlskog

Applicera gelen i fuktigt hår och fördela den jämnt i hela håret. Har du väldigt lockigt hår kan du borsta igenom håret försiktigt med en gles borste och sedan krama upp håret i lockar.

Har du mer vågigt hår ska du absolut inte borsta, utan bara krama håret och försöka få det att lägga sig i definierade slingor.

När gelen stelnat känns håret hårt och ganska konstigt. Gnugga lockarna försiktigt mellan händerna och du får jättefina mjuka lockar som håller hela dagen.

Inpackning med kokosmjölk

Öppna en burk kokosmjölk och skumma av det översta feta lagret – kokosgrädden.

Fördela i fuktigt hår och låt verka i 20 minuter. Tvätta sedan ur med ett milt schampo.

Nedan hittar du recepten på en bra hårolja och ett milt och vårdande örtschampo som du enkelt kokar ihop själv.

Mer om ämnet på Yle Arenan