Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Berglund: Vi har stor respekt för PK-35

Från 2015
Emma Berglund, FC Rosengård
Bildtext Emma Berglund och FC Rosengård åkte ut i kvartsfinal i våras mot Wolfsburg.
Bild: EPA

PK-35 står inför en tuff utmaning i damernas Champions League i fotboll när svenska FC Rosengård kommer på besök till Vanda. Landslagsbacken Emma Berglund intygar att svenskorna tar mötet med PK-35 på allvar.

På pappret skall det inte vara något snack om saken: FC Rosengård är skyhög förhandsfavorit till avancemang från matchparet mot fjolårets (och årets) rödsvarta finska mästare.

– Vi kan inte underskatta PK-35. Vad jag har förstått är de ett väldigt spelande och bollskickligt lag som vill spela fotboll. Sådana lag måste man ha respekt för, säger FC Rosengårds ytterback Emma Berglund till Yle Sporten.

Under de fyra senaste säsongerna när Malmö-laget (under varierande namn) spelat Champions League, har den första utslagsomgången varit en enkel uppgift.

– Det går inte att tro att vi skall kunna springa igenom första omgången på basen av våra tidigare resultat. Vi åker över med full fokus och stor respekt, poängterar Berglund.

Tätt i täten i Sverige

Berglund, 26, och FC Rosengård är för tillfället indragna i en ytterst jämn kamp om SM-guld i Damallsvenskan. På fredagskvällen vann FC Rosengård över Umeå och intog tätpositionen i en haltande tabell inför slutrakan.

Säsongen har varit utmanande för den stora förhandsfavoriten, även om laget bara förlorat en av sina 19 matcher.

– Vi gick in i serien med ett väldigt starkt lag och inledde också med många segrar. Sen har det hänt en del under året med spelartrafik och tränarbyten och det påverkar. De andra lagen har dessutom klivit fram på ett bra sätt och visat att de vill vara med och slåss. Det är den tuffaste serien på väldigt många år, vilket så klart är kul.

Emma Berglund, FC Rosengård
Bildtext Emma Berglund har spelat 35 matcher i landslaget.
Bild: EPA

Medan Berglund och FC Rosengård får slåss om guldet in i det sista har PK-35 spelat hem det finska mästerskapet redan. Hade Berglund fått som hon önskat hade saken också varit klar på den västra sidan av Östersjön.

– Det är klart att det hade varit det bästa alternativet, men samtidigt är det också bra att hålla fokus i och med att varje match är så viktig. Man måste helt enkelt ge 100 procent. En akilleshäl för laget har tidigare varit att man kunnat spela lite på halvfart, då har det varit svårt att gå igång på alla cylindrar när de tuffa matcherna väl kommer. Det kan vara bra att man måste vara på tårna hela tiden.

"Skönt att bara behöva resa till Finland"

Efter det första mötet mot PK-35 väntar en bortamatch i Damallsvenskan mot hopplösa bottenlaget AIK. Därefter spelar man retur mot PK-35 i Malmö innan serien avrundas på hemmaplan mot Linköpings FC.

Med tanke på guldstriden på hemmaplan var lottningen i Champions League en fullträff.

Berglund var med och förlorade två Womens Cup-finaler med sin tidigare klubb Umeå IK och tycker det är skönt att FC Rosengård nu "bara" behöver reda till Finland.

– Jag har inte full koll på hur de (PK-35) spelar, men det fanns tuffare lag i lottningen om man bara ser till pappret. Dessutom är man glad att slippa åka till vissa andra länder, utan att nämna några vid namn. Det känns helt enkelt bra att bara åka till Finland.

Berglund värvades till FC Rosengård från UIK inför säsongen, och hon fick vara med i FC Rosengårds sista Champions League-matcher för säsongen 2014-2015. Då åkte Malmölaget ut mot Wolfsburg på grund av färre bortamål (1-1 borta, 3-3 hemma).

– Det är få förunnat att få spela Champions League och att dessutom få möta de verkliga topplagen. För mig var det en stor känsla på hemmaplan när det var massor med människor och ”vinna eller försvinna” som gällde.

"Marta är en fruktansvärd vinnarskalle"

FC Rosengård har genomgått en hel del förändringar under säsongen, men kryllar fortfarande av talangfulla och internationellt erkända namn. För finska fotbollsvänner blir det högt underhållningsvärde när spelare som Line Hansen (DEN), Anita Asante (ENG) och Kirsten van den Ven (NED) dyker upp i Myrbacka.

En spelare som däremot fortfarande lockar ett stort intresse vart hon än går är Marta. Emma Berglund spelade tidigare i karriären med Marta i Umeå och har nu återförenats med brasilianskan.

Berglund ger också en stormvarning inför matchen i Vanda den 7 oktober.

– Hennes form har väl varit som lagets, den är på uppåtgående. Hon är fortfarande den världsspelaren hon var för ett antal år sedan när jag spelade med henne i Umeå. Det är klart att resten av spelarna gått framåt, men hon är en fruktansvärd vinnarskalle som alltid kan ta fram det där lilla extra när det behövs, och det brukar vara just i Champions League-matcher.

– Jag hoppas det kommer mycket folk och se matchen i Finland, det skall bjudas på bra fotboll, lovar Berglund.

Yle visar det första mötet mellan PK-35 och FC Rosengård den 7 oktober.