Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sami Saari: Soulkung är en fånig titel

Från 2015
Uppdaterad 04.10.2015 11:33.
På resande not: Sami Saari - Spela upp på Arenan

Han har ofta kallats Finlands soulkung och sjunger numer i den legendariska dansorkestern Dallapé. I veckans På resande not får Sami Saari dessutom visa upp sin talang som schlagersångare då han tolkar två riktiga eurovisionspärlor.

- Det är klart att det känns bra och smickrande när någon kallar en för kung, säger Sami Saari och skrattar. Jag tror att min publik menar att jag är en föregångare och en av de första som ägnat sig åt soul och rytmisk musik här i Finland. "Soulkung" är en fin men lite fånig titel.

Varför är det tunt med soulartister i Finland?

- Det är synd. Efter att Aki Sirkesalo tystnat försvann den typen av musik från rampljuset, men tack vare den finska hiphopen har soul och ett soulinfluerat sätt att sjunga kommit tillbaka.

- Vi har fantastiskt bra soulsångare som Osmo Ikonen, Johanna Försti och Kasmir, som ju är en lysande R'n'B-sångare. R'n'B är ju egentligen den modernare varianten av det vi förr kallade soul. Men redan på 1960-talet sjöng exempelvis Carola Standertskjöld helt otroligt.

- Jag har alltid varit lite avundsjuk på Sverige, som alltid varit tjugo år före oss rent musikaliskt. De spelade jazz tidigt och Count Basie reste dit för att spela in skivor med Monica Zetterlund medan vi ägnade oss åt tango och humppa här. Det är synd, men vi har vår egen musikaliska historia och idag görs det rytmisk musik av klass även här.

Hur hittade du soulmusiken?

- Jag tror det är avgörande vad man lyssnar på som ung och vilka musikaliska baciller som borrar sig in i dig. Jag hittade skivor i min pappas och mina syskons skivsamlingar och hörde hårdrock, jazz, soul och doowop. Allt det där blev en enda lycklig sammanblandning i mitt huvud, men det var ändå soulen som stod ut. Den blev mitt hjärteblod, kan man säga.

- Efter det spelade det ingen roll för mig att de tuffa pojkarna alla spelade rock, det var soulen som påverkade mig på djupet.

Sedan år 2010 sjunger du i den legendariska dansorkestern Dallapé, grundad år 1925 i Helsingfors. Hur känns det?

- Jag har alltid varit intresserad av historia och redan som liten läste jag om världskrigen, exempelvis. All historia fascinerade mig - även musikhistoria. Och Dallapé är något av det finaste vi har i den finska musikhistorien. De var en av de orkestrar som tog jazzen till Finland och la grunden till den musik jag ägnat mig åt. Jag är hemskt stolt över att få vara med där.