Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Änglar med pengar – nätverk av investerare hjälper tillväxtföretag

Från 2015
Uppdaterad 04.10.2015 16:10.
En Ipad i händerna på en man.
Bild: Yle

En businessängel är en person som investerar sina pengar, sin erfarenhet och sitt kontaktnät i små potentiella tillväxtföretag. En av dem är Henrik de la Chapelle.

- Det är intressant. Det tvingar en att följa med vad som händer i världen och att ta ställning till om olika idéer är bra eller dåliga. Ibland går det bra och ibland går det dåligt. Man hoppas alltid att man har fler företag som det går bra för än det går sämre för.

Ett av de bolag som Henrik de la Chapelle satsar på är Cosmethics.

Henrik de la Chapelle
Bildtext Henrik de la Chapelle
Bild: Serlachius konststiftelse

Cosmethics lanserade på hösten en mobilapplikation som berättar vad olika kosmetiska produkter innehåller. Mycket tyder på att Cosmethics kan vara en av Henrik de la Chapelles mera lönsamma satsningar. Cosmethics app säljs redan i hela EU och lanseras i Kina i oktober.

Dödens dal

De som arbetar med nygrundade företag talar ofta om att bolagen måste klara sig genom Dödens dal: den första tiden när allt går på minus innan bolaget har en produkt som det kan sälja.

Cosmethics grundare och vd Katariina Rantanen är tacksam för änglapengarna.

- De möjliggör ju produktutvecklingen. Det tog ett och ett halvt år att utveckla Cosmethics produkt. Innan man har en konkret produkt att sälja behöver man finansiering.

När det gäller mobilappar är den snabbhet som finansieringen möjliggör inte bara en fördel, utan ofta ett överlevnadsvillkor. Konkurrenter växer upp som svampar ur jorden och den som hinner först har en stor fördel.

- Vi är tidigt ute bland möjliga konkurrenter och det är viktigt för ett litet uppstartsbolag, säger Katariina Rantanen.

Fiban unikt i Norden

Businessänglarna i Finland har ett nätverk som är betydligt större än motsvarande nätverk i de övriga nordiska länderna. Nätverket Fiban (Finnish Business Angels Network) valdes till årets businessängelnätverk i Europa 2013.

Enligt nätverkets vd Jan D. Oker-Blom behövs Fiban för att investerarna ska kunna lära av varandra. Nätverket erbjuder också information om ett stort antal företag som businessänglarna kan välja mellan.

- Enskilda investerare får aldrig volym i sina investeringar på samma sätt som i ett nätverk. För att lyckas i branschen måste man titta på ganska många olika företag och ändå investera bara i ett fåtal.

Jan D. Oker-Blom
Bildtext Jan D. Oker-Blom
Bild: Yle

För uppstartsbolagen är fördelen med nätverket att de genom en enda kanal kan få kontakt med nästan 500 investerare.

- Det är exceptionellt till och med i ett internationellt perspektiv, säger Jan D. Oker-Blom.

Henrik de la Chapelle är mycket nöjd med Fibans verksamhet. Förutom kontakterna till andra investerare lyfter han också fram att Fiban skapar en tryggare investeringsmiljö.

- Jag tycker det är helt otroligt bra att det finns ett sådant här nätverk. För 20 år sedan hade man själv fått se till att alla papper var i skick, att juridiken fungerade och kolla om man kunde lita på företaget. I ett sådant här nätverk har vi standardiserade procedurer för hur vi investerar och det ger en säkerhet mot till exempel lurendrejeri.

Änglarna blir fler

Sedan Fiban grundades för fem år sedan har medlemmarna ökat från ca 100 till närmare 500 businessänglar.

- De flesta säger att de inte skulle ha gått med om inte Fiban fanns. De investerar i medeltal 60 000 euro per bolag, i ett och ett halvt bolag per år. Det blir 90 000 euro i medeltal per år, per person, säger Jan D. Oker-Blom.

De små bolag som businessänglarna satsar sina pengar på använder i regel nästan hela summan på att skapa nya arbetsplatser i Finland. Fiban räknar med att investeringarna har skapat 11 000 nya arbetsplatser i de bolag som har fått pengar sedan nätverket grundades.

Jan D. Oker- Blom uppskattar att businessänglarnas investeringar skapar totalt 10 000 nya arbetsplatser per år i Finland. Då räknar han också med underleverantörer och beaktar att det finns fler businessänglar i Finland än de som hör till Fiban.

Effekten är stor jämfört med till exempel investeringar i börsbolag. Där rör sig betydligt större summor utan att de garanterar arbetsplatser i Finland.

Krävande att vara bra ängel

Businessänglarna hoppas på betydligt större vinster än dem man kan tjäna inom börsbolag, men riskerna är också betydligt större. Fiban räknar med att endast vart tionde bolag kommer att bli en framgång. Hälften av bolagen väntas gå i konkurs innan de hinner producera någon vinst.

Därför rekommenderar Fiban att businessänglarna ska placera i flera olika bolag, vilket förstås kräver mycket pengar.

Det är inte alla som klarar av att placera sina pengar på ett lönsamt sätt.

- Vanligtvis är det någon som varit företagare själv och vet vad som krävs, vad som är svårt och vad slags hjälp en företagare vanligen behöver. Det är också bra om han eller hon har en del extra pengar som kan förloras utan att det påverkar investerarens privatekonomi. Tålamod är säkert en bra egenskap, säger Jan D. Oker- Blom.