Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Samma person, olika känslor

Från 2015
Uppdaterad 05.10.2015 14:54.

"Vi som har ett funktionshinder definierar oss inte som funktionshindrade utan genom vad vi arbetar med, är intresserade av eller vad vi gör på fritiden", säger Karl-Mikael Grimm som medverkar i tv-serien Dom kallar oss handikappade.

Jag är kortvuxen, den medicinska termen för min diagnos är spondyoepifysealisk dysplasi. Jag är ungefär 145 cm lång (egentligen 144,5, men 145 låter bättre), har led-, nack- och ryggbesvär vilket innebär att jag inte orkar bära till exempel större matuppköp.

Att vara en person med ett funktionshinder innebär (enkelt uttryckt), att man ofta blir sedd som en person med ett funktionshinder. Här tar även det enkla slut.

Karl-Mikael Grimm i talarstolen
Bildtext Karl-Mikael är politiskt aktiv.

Det gäller att minnas, att personer med funktionshinder lever vitt skilda liv och att funktionshindren är väldigt olika samt att personer upplever dem på väldigt olika sätt.

Personer med funktionshinder är alltså inte en enhetlig grupp, förutom då de uppträder och verkar inom olika funktionshindersammanhang. Du kan ju, som läsare, fråga dig när du senast läst en text av eller om en person med funktionshinder, där hen uppträtt i egenskap av något annat än funktionshindrad.

Samtidigt gäller det att minnas att funktionshindret helst skall ses som en egenskap. Vi som själva har ett funktionshinder definierar inte oss själva som funktionshindrade utan genom vad vi arbetar med, är intresserade av eller vad vi gör på fritiden, liksom alla människor.

Irriterande att behandlas annorlunda, men...

Då jag började skolan var jag ofta irriterad på alla möjliga välmenande människor som på olika sätt försökte erbjuda mig olika former av anpassningar och hjälp. Anpassningarna var ofta det som skiljde mig från mina jämnåriga kamrater, t ex skilda stolar, vissa grejer i gympan osv.

Karl-Mikael i samtal med Peter al Fakir.
Bildtext Karl-Mikael i samtal med Peter al Fakir.

När jag flyttade hemifrån förra vintern försämrades rörelseförmågan i mina höfter plötsligt kraftigt. Plötsligt märker jag hur jag irriteras över busschaufförer som inte sänker golvet då jag stiger in, evenemang som arrangeras på otillgängliga platser eller i övrigt folk som saknar telepatisk förmåga att förstå att jag i vissa stunder är trött och har ont.

Under några dagar förra vintern har jag alltså gått litet från att ha varit en normal ung person till att bli en liten, knarrig gubbe. Min inställning till min funktionsnedsättning är alltså tvärtemot vad den var när jag började skolan för 16 år sedan.

I serien Dom kallar oss handikappade medverkar i följande ordning: Ann-Christine "Anki" Ullnér (Åbo), Karl-Mikael Grimm (Helsingfors), Nikolaj Andersson (Mariehamn), Midiya Zahir-Hatam (Ekenäs), Erik Weyand (Mariehamn), Ali Gardberg (Vanda), Jani Kallunki (Vanda), Elin Wikström (Närpes), Niklas Wenman (Helsingfors) och Victoria Webster (Helsingfors).

Dom kallar oss handikappade kan ses på söndagar på Yle Fem fr o m den 27 september kl.18.30 på Yle Fem, men också på Arenan.