Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ungdomsgården Zabadak tillfälligt stängd

Från 2015
Utsidan av huset där både Sirkkala eftis och ungdomsgården Zabadak är.
Bildtext Zabadak delar utrymmen med Sirkkala eftis på Vårdbergsgatan.
Bild: Yle/Marie Söderman

Den svenskspråkiga ungdomsgården Zabadak i Åbo har tillfälligt stängt sina dörrar.

Orsaken är personalbrist. Det berättar Annina Lehtiö-Vainio, chef för ungdomstjänsterna vid Åbo stad.

- För tillfället har vi ingen personal på plats som kan driva verksamheten på Zabadak. Rekryteringen pågår som bäst och vi hoppas att verksamheten kan fortsätta ännu i år, säger Lehtiö-Vainio.

Svårt att locka unga till Zabis

Zabadak flyttade från Katedralskolan till Vårdbergsgatan hösten 2014. Ungdomarna har ändå inte riktigt hittat de nya utrymmena. En stor orsak till det här är att ungdomsgården delar utrymmen med en eftermiddagsklubb för yngre barn.

Sirkkala eftis i Åbo 2014
Bildtext Zabadak är i samma utrymmen som Sirkkala eftis.
Bild: Yle/ Nora Engström

- Ungdomarna trivs inte i samma utrymmen som småbarn. De unga vill att ungdomsgården ser ut som en ungdomsgård, konstaterar Lehtiö-Vainio.

Verksamheten på Zabadak kör igång efter klockan 17 då eftisbarnena har gått hem. Högstadie-eleverna avslutar ändå sin skoldag redan vid 14-15-tiden. De flesta ungdomar vill ha aktiviteter direkt efter skoldagen, inte flera timmar senare.

Inget större intresse för kvällsverksamhet

Orsaken till det här är att de svenskspråkiga ungdomarna bor på olika håll inom staden eller i kranskommunerna. Man kommer inte tillbaka till centrum då man har åkt hem, menar Lehtiö-Vainio.

- Många har också hobbyer på kvällen så behovet för kvällsverksamhet är inte så stort.

Staden har också ordnat verksamhet för ungdomar i S:t Olofsskolan efter skoldagen. Skolan har ändå meddelat att man behöver utrymmena och därför lades verksamheten ner.

Framtida lösningar för Zabadak utreds

Staden är medveten om dilemmat med utrymmet på Vårdbergsgatan och funderar nu på olika lösningar. Det är ingen idé att ordna verksamhet om ingen dyker upp.

En möjlighet är att flytta verksamheten till ungdomscentralen Vimma i centrum av Åbo, konstaterar Lehtiö-Vainio.

Staden jobbar också som bäst med en utredning över ungdomsgårdarna i staden. Då behandlas också framtida lösningar för Zabadak. Ärendet förs till ungdomsnämdens behandling ännu i år.