Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svårt få fram Smedsby-skylt vid omfartsvägen

Från 2015
Uppdaterad 04.10.2015 12:59.
Avfarten Korsholm S vid Smedsby omfartsväg i Vasa.
Bildtext Avfarten Korsholm S vid Smedsby omfartsväg i Vasa.
Bild: YLE/Filip Stén

Det har snart gått ett år sedan invigningen av Smedsby omfartsvägen. Fortfaranade saknas en skylt till Smedsby.

Avfarten vid Botniahallen har skyltar märkta "Korsholm N", Botniahallen och Karperö, medan avfarten vid Stenhaga skyltar för "Korsholm S" och stadsdelarna Stenhaga, Skogsberget och Bobäck i Vasa.

"Korsholm S" och "Korsholm N" syftar på södra respektive norra infarten till Korsholms kommuncentrum, Smedsby. Men "Korsholm S" kan tolkas som södra Korsholm, vilket kan tolkas som Solf, eller Rimal. "Korsholm N" kan tolkas som norra Korsholm - byarna Vassor och Kuni, till exempel.

Kommundirektör Rurik Ahlberg
Bildtext Kommundirektör Rurik Ahlberg
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Ända sedan vägen öppnades har kommunen tryckt på för att få skyltningen ändrad - eller åtminstone kompletterad. Det borde finnas skyltar märkta "Smedsby" vid bägge avfarterna.

- Det är helt otroligt. Det handlar om ett par skyltar, hur kan det vara så svårt, undrar kommundirektör Rurik Ahlberg i Korsholm.

Byråkratin sätter käppar i hjulen

Varför sätter inte kommunen bara upp skyltarna då? Smedsby omfartsväg är statens väg, och administreras av Södra Österbottens närings-, trafik-, och miljöcentral. Därmed kan inte kommunen så där bara sätta upp skyltarna.

- Skyltningen följer gällande direktiv, säger för sin del planerare Mikael Björses vid NTM-centralen, men tillstår att ärendet nog är under behandling fortfarande. Någon tidtabell finns dock inte.

- NTM-centralen gömmer sig bakom sin byråkrati, säger Rurik Ahlberg.

Det här är inte det enda problemet med skyltningen på Smedsby omfartsväg. Företagarna vid Fågelbergets industriområde är missnöjda med att det skyltas till området först vid Stormossen, och därifrån tvingas man köra ett par kilometer tillbaka längs den gamla vägen, om man kommit söderifrån. De önskar skyltning till Fågelberget också vid den norra infarten till Smedsby. Tidningen Pohjalainen rapporterade om den här saken på torsdagen.