Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gestranius: Fyra domare räcker inte längre till

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Mattias Gestranius
Bildtext Mattias Gestranius är Finlands främsta fotbollsdomare.
Bild: Yle/Niko Kotiranta

För Mattias Gestranius och Dennis Antamo är sexdomarsystemet vardag. Den finlandssvenska duon jobbar ständigt på att bli bättre som team ute i den tuffa konkurrensen i fotbolls-Europa.

Det bär snart av ut i Europa igen för Finlands främsta herrdomare, Mattias Gestranius, 37. För Gestranius är arbetet med sex domare bekant sen en längre tid tillbaka, men debuten var en darrig och oförberedd affär.

– Det var i Europa League-gruppspelet hösten 2009, även om jag inte minns vilken match det var. Det var pang på rödbetan som gällde då, vi hade absolut ingen erfarenhet av det från tidigare, ingen träning, ingenting. Så kan det egentligen inte ens vara, men så var det nu bara, minns Gestranius.

Mattias Gestranius
Bildtext Till vardags dömer Gestranius i ligan.
Bild: YLE/Lucas Dahlström

Den gången var Gestranius en av extradomarna i ett team som leddes av ålänningen Tony Asumaa. Idag leder Gestranius själv teamet som huvuddomare och tar med sig fem finska rättskipare ut i Europa nästa vecka.

Denna gång är man allt annat än dåligt förberedda.

– Jag har senast dömt med sex domare i mars, så vi tvingas gå igenom en del teori. Dessutom har vi skadeproblem i teamet och Petteri Kari kommer med för första gången. Sen kommer vi överrens om ordvalen och kommandospråket så att det är kort och koncist, det finns inte tid för några långa romaner man berättar vidare, för då skiter det sig garanterat.

"Vihellä! Vihellä! Vihellä! Pilkku! Pilkku! Pilkku!"

Gestranius berättar bland annat att det kan låta "Vihellä! Vihellä! Vihellä! Pilkku! Pilkku! Pilkku!" i hans öron när det sker en tröjdragning inför ögonen på en av hans extradomare. Även om det nu, precis som tidigare, finns andra svenskspråkiga i teamet har man enats om att finskan är kommandospråket.

En av extradomarna i Gestranius team för tillfället är Esbobon Dennis Antamo.

– Det skall vara klart och tydligt. Det gäller att få fram informationen till domaren och upprepa kort och koncist vad det handlar om. T.ex. Straff, straff, straff. Rött kort, kan vara ett sätt att berätta det väsentliga för huvuddomaren, menar Antamo.

För Antamo som alltså arbetar bakom kortlinjen har omställningen varit stor på det mentala planet.

I cupfinalen mellan IFK Mariehamn och Inter var han huvuddomare, men i Gestranius team står han vid kortlinjen.

– Det handlar helt enkelt om perspektiv. Normalt är du van att se hela planen från händelsernas centrum, men nu är man plötsligt i en diametralt motsatt position och en för dig onaturlig vinkel. Det är en utmaning, beskriver Antamo.

Ständig utveckling via rutin

Mattias Gestranius berättar för Yle Sporten att hans senaste uppdrag med sex domare i Skottland var det första där teamet inte kom fram till en massa aha-upplevelser inne i matchen kring hur man kunde ha gjort saker annorlunda.

SJK:s Akseli Pelvas för upp bollen i match mot VPS. Domaren Dennis Antamo (röd skjorta)
Bildtext Antamo arbetar som huvuddomare i ligan.
Bild: Yle/Patrik Skön

Enligt Gestranius har rutinen och vanan gjort att man arbetat bort de flesta problemen och kan sträva till att göra ett så bra jobb som möjligt.

Men har då arbetet med två extradomare gjort Gestranius själv till en bättre domare?

– Nej, vi är ett bättre domarteam, och det är också det som är själva pointen. Ingen söker efter den bästa domaren längre, man fokuserar på lagarbetet. Fotbollen är så snabb att du hinner inte med allting om du är ensam. Det räcker enligt mig inte med fyra domare längre i Europa, så det här är helt rätt väg att gå, menar Gestranius.

När Gestranius själv gjorde sin första match som extradomare var positioneringen en annan än vad den är idag. Då stod extradomaren och den assisterande domaren på varsin sida av målet, men nu återfinns de i samma hörn.

– Jag tyckte det fungerade bättre än det nuvarande systemet, det missas mer nu än vad man gjorde då upplever jag. Orsaken till förändringen skall ha varit huvuddomarna, som inte ville ändra sitt rörelsemönster. Man kunde kanske kolla upp det ytterligare en gång.

Mera rutin för att nå eliten

Mattias Gestranius
Bildtext Gestranius siktar på att nå Elite-kategorin.
Bild: Yle/Lucas Dahlström

Mattias Gestranius finns just nu i den nästhögsta kategorin för domare i Europa och dömer Europa League och EM-kval med jämna mellanrum. På sikt hoppas han kunna nå upp till Elite-kategorin, där det idag finns 22 rättskipare.

– Jag behöver nog mera rutin, det hjälps inte. Jag vill inte ta bort något från vår inhemska liga för den är bättre än sitt rykte, men den förbereder dig inte för det höga internationella matchtempot. Det krävs mer rutin av hårdare rutin för oss än för t.ex. en engelsk eller en tysk domare, så är det bara.

Nästa vecka får Gestranius, hans två assisterande domare, hans fjärde domare och hans två extradomare igen chansen att bli lite bättre.

– Jag har en EM-kvalmatch ute i Europa nästa fredag, vilket man på Bollförbundet vet. Då får vi en möjlighet att träna, även om det är helt fel ord att använda i detta sammanhang, men vi får chansen att förbereda oss genom att göra en ligamatch tillsammans. Det är helt toppen.

Team Gestranius dömer ligamatchen FC KTP - Helsingfors IFK söndagen den 4 oktober. Då står Dennis Antamo igen vid kortlinjen.

– Visst händer det ofta att man står i en utsatt position och har hemmaklacken bakom sig. Internationellt på stora arenor försvinner allting in i ett enda jämnt brus. I Finland hör man däremot det mesta när alla andra sitter och är tyst, avrundar Antamo.