Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Aktiva ska få väderkvarnen i Mogenpört att snurra igen

Från 2015
Uppdaterad 22.10.2015 14:12.
Johan Ståhl vid kvarnen på Hembygdsmuseet Gamla Hinkaböle gård i Pyttis, Mogenpört blickar ut över Hinkaböleviken
Bildtext Johan Ståhl står vid kvarnen på Gamla Hinkaböle hembygdsgård i Pyttis, Mogenpört och blickar ut mot Hinkaböleviken
Bild: Yle/Sune Bergström

Arbetena på hembygdsmuseet Gamla Hinkaböle i Mogenpört i Pyttis tar aldrig slut - snart ska de aktiva i byaföreningen börja ta itu med den gamla väderkvarnen.

Byggnaderna på museiområdet har gamla anor. Den gamla bostadsbyggnaden kan ha blivit uppförd kring sekelskiftet 1700-1800.

Wilhelm Ögård (1877-1962) donerade Gamla Hinkaböle gård som hembygdsmuseum i Pyttis, Mogenpört
Bildtext Wilhelm Ögård
Bild: Mogenpört ös byaförening

Änkan efter Anders Hanssons son Emmanuel Andersson, Lovisa Johansdotter Appel (1844-1921), var den sista personen som bodde i den gamla stugan på Gamla Hinkaböle. Efter hennes död överlät Hinkaböles dåvarande ägare Wilhelm Ögård den gamla gårdstomten och dess byggnader till ett hembygdsmuseum.

Hackspettar och tidens tand

Väderkvarnen som finns på museiområdet ska vara uppförd kring år 1861. Väderkvarnen är den ena av de två återstående väderkvarnarna i Kymmenedalen som står kvar på sina ursprungliga platser.

Tidens tand och hackspettarna har tärt på den gamla väderkvarnen, berättar Johan Ståhl, sekreterare i Mogenpört ös byaförening.

- Det kan dröja innan kvarnvingarna börjar snurra igen, det finns mycket annat som först måste repareras på kvarnen.

Pontus Nordling 1970
Bildtext Pontus Nordling intervjuade Wilhelm Ögård i början av 1950-talet
Bild: Yle / Ruth Träskman

Unikt radioband hittat

I radioprogrammet "En gammal gård" intervjuade Pontus Nordling den gamla husbonden på Hinkaböle gård, Wilhelm Ögård. Programmet sändes första gången i Finlands rundradio den elfte januari 1951. Sommaren 2005 hittades bandet i Yles arkiv.

I dag är det en grupp entusiastiska frivilliga som arbetar med restaureringen av hembygdsmuseet. Ansvaret för "evighetsprojektet" harMogenpört ös byaförening.

Föreningens sekreterare Johan Ståhl säger att gården har förändrats en hel del på drygt 60 år.

Gustav Vasa ägde Hinkaböle

Ståhl är mycket insatt i hembygdsmuseets historia. Också Sveriges konung Gustav Vasa hade sitt finger med i spelet vad gäller Hinkaböle.

- Jag tror inte att hans majestät någonsin satte sina fötter här, säger Ståhl. Men när kungen på 1500-talet under reformationstiderna försökte sätta ordning på rikets finanser, som var i ganska dåligt skick, så fick han på riksdagen 1527 rätt att ta över katolska kyrkans egendom.

Processen tog lång tid men från 1550-talet finns de första dokumenten som visar att Hinkaböle var hans majestäts arv och egna hemman.

Östnyländska nyheter

22:54

Östnyländska nyheter

15:22

Mer om ämnet på Yle Arenan