Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Li Andersson är på jobb dygnet runt

Från 2015
Riksdagsledamot Li Andersson (VF) är aktiv på sociala media
Bildtext Riksdagsledamot Li Andersson (VF) är aktiv på sociala medier.

Vad som helst kan dyka upp, och det gäller att vara beredd. Därför bär Li Andersson med sig ryggsäcken med datorn och extra kläder, så att hon kan sova över antingen i Åbo eller i Helsingfors.

Vänsterförbundets Li Andersson blev röstdrottning i Egentliga Finland i senaste riksdagsval, och är i dag en av de yngsta riksdagsledamöterna. Hon är på jobb dygnet runt, men för henne är det viktigt att varje måndag få arbeta på hemmaplan.

Riksdagsarbetet är planerat så att ledamöterna under veckosluten och alla måndagar ska kunna träffa folk och vara aktiva i kommunalpolitiken.

- Ganska mycket har jag försökt besöka olika instanser och organisationer. Till exempel nu under hösten har jag jobbat som frivillig i Pansios flyktingcentral, och så har jag besökt olika invandrarorganisationer som arbetar med integration.

Dessutom går mycket av tiden åt till diskussioner och debatter, särskilt på webben. Datorn är en viktig del av Anderssons vardag, och hon vill inte se webben som en värld separat från det dagliga livet.

- Just nu har jag använt väldigt mycket tid på att föra debatt med folk via e-post gällande vår invandringspolitik. Jag brukar kalla det Lis grundkurs i asylrätt per e-post.

Men hur ser hon på makt? Andersson säger att det är en av intressantaste sakerna att fundera på, och att hennes syn på makt hela tiden förändras. Det finns förstås den formella makten som har att göra med att man röstar om saker. Men sedan finns den typ av makt som har att göra med hur man påverkar en debatt som förs.

- Med språket kan man utöva makt, och som riksdagsledamot kan man använda sin samhälleliga position till att delta i den offentliga debatten på väldigt många olika sätt. Därför försöker jag vara ganska aktiv just på sociala medier och skriva mycket.

- Hur känns det? Gör du någon nytta?

- Jag vet inte. Det är jättesvårt att säga, men jag tycker det finns ett egenvärde i att man visar att man har läst och tagit folks oro och åsikter på allvar. Fast folk inte håller med en så brukar dom oftast svara att dom uppskattar att man har svarat på ens meddelande.

Mycket att jobbet som riksdagsledamot handlar om att ha god kontakt med folket och väljarna, men också om att arbeta tillsammans med andra politiker i Egentliga Finland. Landskapsförbundet brukar bjuda in alla riksdagsledamöter på en gång till olika ställen. Man besöker Migrationsinstitutet, ärkebiskopen eller företagare. Man har en gemensam tidtabell och rör sig gemensamt.

- Ganska mycket handlar det om att på något sätt insupa så mycket information som möjligt, och sedan göra det bästa av det.

Anderssons eget parti är förstås den primära grupp som hon jobbar i, men efter dem är det viktigt att föra diskussioner med andra politiker och påverkare från ens eget landskap. Det är folk hon känner sedan tidigare, så det gör det lättare att komma överens om saker.

Andersson vill dessutom vara tillgänglig och svara på frågor som folk oroar sig över eller vill att hon ska föra fram. Vad som helst kan dyka upp, och det gäller att vara beredd. Därför bär hon alltid med sig sin ryggsäck, med datorn och extra kläder, så att hon kan sova över antingen i Åbo eller i Helsingfors.

- Vi är ju inte arbetstagare, utan vi har förtroendeuppdrag som riksdagsledamöter. Det är inget man stänger av eller avsäger sig när åtta timmar har gått, utan man måste själv lära sig att strukturera sin tid så att man orkar och mår bra, och sedan måste man finna sig i det att man är riksdagsledamot också på kvällen, och på morgonen, och mitt i natten om någon hör av sig.