Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Så får du styr på lockarna

Från 2015
Uppdaterad 05.10.2015 22:35.
Hårtvätt
Bild: Yle/Strömsö

Lockigt hår har en egen vilja och uppför sig sällan så som man skulle önska. Men mycket hänger på hur man sköter sitt hår. Här är de bästa knepen.

Två saker är viktiga för att ett lockigt hår ska se snyggt ut, det första är klippningen. Att få en frisör att förstå hur just ditt hår fungerar kanske inte är det lättaste, men en tumregel är att lockigt hår brukar behöva klippas upp lite för att falla snyggt. Leta efter bilder i tidningar och ta med till din frisör så hen vet vad du är ute efter.

Det andra viktiga är fukt. Ett lockigt hår mår mycket bättre och ser mycket bättre ut om det får regelbundna inpackningar, milt schampo och återfuktande produkter. Fukt kan utgöra hela skillnaden mellan ett risigt och frissigt hår, och mjuka, romantiska, väldefinierade lockar. Det behöver verkligen inte vara dyra frisörprodukter – ett milt örtschampo, en kokosmjölkinpackning och lite linfrö-gel fungerar lika bra.

Här är checklistan för lockiga:

  • Tvätta håret med milt schampo och ett bra balsam. Krama ur vattnet med händerna och ”knyckla ihop” håret så att lockar formas. Borsta inte!
  • Svep sedan in huvudet försiktigt i en handduk. En del föredrar mikrofiberhanddukar som sägs vara bättre för lockigt hår än vanlig frotté.
  • Låt handduken sitta på tills håret är bara lätt fuktigt. Då arbetar du in linfrö-gelen lite i taget, eller någon annan produkt som är avsedd att definiera lockarna, alltså få hårstråna att lägga sig i slingor i stället för i ett enda stort burr.
  • Krama upp håret i lockar, och om du vill använda hårtork – använd en volymtratt eller annan diffusor, som en Hot Sock till exempel. En vanlig hårtork blåser håret rakt, medan tratten eller diffusorn bara tillför varm luft som försiktigt torkar håret.
  • Om lockarna känns stela när håret är torrt kramar du det eller gnuggar försiktigt mellan handflatorna så att lockarna blir mjuka igen.

Fler tips:

Undvik att borsta håret. Lockigt hår blir mest bara risigt när man borstar det. Red istället ut det med fingrarna i duschen medan du väntar på att hårbalsamet eller inpackningen ska verka.

Fukt, fukt, fukt. Inpackning minst en gång i veckan. Testa gärna naturliga inpackningar som aloe vera-gel, kokosmjölk eller hårolja.

Lockiga ljus hårslingor
Bild: Svenska Yle