Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sponsorerna kräver Blatters avgång

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Sepp Blatter meddelade den 2 juni att han avgår.
Bild: EPA/ENNIO LEANZA

Flera stora sponsorer som står bakom det internationella fotbollsförbundet har gått ut och krävt förändringar i toppskiktet på FIFA. I klartext: De kräver Sepp Blatters avgång.

Det hela började på fredagen med att en av FIFA:s huvudsponsorer, dryckesmedelsföretaget Coca Cola, uttryckte ett krav på att den 79-årige schweizaren lämnar sin post.

– För att främja sporten kräver Coca Cola att Sepp Blatter, 79, kliver av med omedelbar verkan så att en trovärdig och hållfast förändringsprocess kan inledas, anser dryckesjätten.

Strax efter dryckesmedelsföretagets besked sällade sig även företaget bakom Budweiser-ölet, snabbmatskedjan McDonalds och kreditbolaget VISA till den gemensamma front som nu kräver förändring i det internationella fotbollsförbundet.

Motiveringarna var snarlika, McDonalds anser att det vore bäst ur fotbollens synvinkel medan Budweiser beskriver Blatter som ett hinder för reformerna inom förbundet.

Blatter meddelade i ett pressmeddelande via sina jurister att han inte ämnar lämna sin post, utan tänker sitta kvar tills FIFA:s extrakongress i februari.

Han hävdar alltjämt sin oskuld trots att schweiziska myndigheter inlett en brottsundersökning kring Blatters förehavanden, då den 79-årige oligarken misstänks för olagliga penningtransaktioner.