Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskarna firar 25 år tillsammans

Från 2015
Uppdaterad 04.10.2015 17:49.
Angela Merkel hälsar på människor i Frankfurt under 25 års-jubileet av Tysklands återförening
Bild: EPA/BORIS ROESSLER / POOL

På lördagen hade det gått 25 år sedan Tyskland återförenades. Då uppgick de fem delstaterna i Östtyskland i Förbundsrepubliken Tyskland.

Återföreningens silverbröllop firas på olika håll i Tyskland. Den årligen förekommande officiella festligheterna går den här gången av stapel i Frankfurt där bland annat förbundskansler Angela Merkel och president Joakim Gauch talar. Både Merkel och Gauch är födda och uppvuxna i det forna DDR.

Återföreningen gick relativt snabbt, och det skedde mindre än ett år efter Berlinmurens fall år 1989.

Bland gästerna finns också bland annat EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Inför festligheterna uppmuntrade förbundskansler Angela Merkel tyskarna att hitta tillbaka till den anda som kännetecknade åren då muren föll och Tyskland återförenades.

- Även om målet känns för ambitiöst, uppdraget för omfattande eller konflikten för stor så ska vi inte ge upp. Det lär vi oss av Tysklands historia, sa Merkel i sitt tal i Halle på torsdagen.

Stora återföreningsfestligheter runtom i landet

Återföreningsfesten pågår hela helgen i Frankfurt. En konstinstallation ska lysa upp 25 broar över floden Main.

I Berlin väntas tusentals tyskar delta i en gatufest vid stadsporten Brandenburger Tor, som blivit en symbol både för den tyska delningen och återföreningen.

Återföreningsdagen är en nationell helgdag i hela Tyskland.

Färska undersökningar visar att stödet för ett enat Tyskland är starkt. Mer än två tredjedelar av tyskarna anser att återföreningen var rätt beslut.

Samtidigt anser majoriteten att det ändå fortfarande avsevärda skillnader mellan forna Västtyskland och Östtyskland. Arbetslösheten är exempelvis högre i öst än i väst, 9,8 respektive 5,9 procent.

Diskussion om artikeln