Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Portugals dilemma: Vinet drar – de unga far

Från 2015
Uppdaterad 04.10.2015 16:36.
Vinrankor
Bild: EPA/LUKAS COCH

För några år sedan var Portugal ett av EU:s krisländer. I dag har landet en svag ekonomisk tillväxt på 1,5 procent men ekonomin hänger på en skör tråd. Samtidigt som traditionella näringar som vinsektorn upplever ett uppsving, söker sig många av landets unga välutbildade utomlands.

Hängivet och med stor entusiasm berättar Paulo Laureano om sitt rödvin. Han berättar om hur han bestämde sig för att börja storsatsa på sitt vinföretag för några år sedan ungefär samtidigt som Portugals ekonomi låg i ruiner.

- Först gällde det att hitta en perfekt plats för mina vinrankor, efter det började jag skapa ett varumärke. I dag associerar man mitt vin med mina mustascher, berättar han med ett stort leende.

Paulo Laureano är vinodlare i Portugal.
Bildtext Paulo Laureano
Bild: Yle/Daniel Olin

Paulo Laureanos företag producerar i dag två miljoner flaskor vin, de flesta pryds av en etikett med en bild av Paulos mustascher. Cirka 80 procent går på export, främst till USA, Brasilien och Europa.

Men det krävdes en djup ekonomisk kris innan Paulo och andra vinentusiaster i Portugal började utnyttja ett av sina trumfkort nämligen sol och värme året runt.

I dag växer vinrankorna i Portugal tätare än någonsin tidigare. Och de portugisiska vinerna vinner terräng runt om i världen.

- De senaste fem åren har de portugisiska vinerna fått ett starkare och enhetligare varumärke utomlands och det är viktigt. Det har fått vinbranschen att växa, berättar Paulo Laureano.

Vinsektorn visar exempel

Goda viner finns det gott om i världen så det gäller att skilja sig från mängden. De portugisiska vinodlarna har därför försökt satsa på helheten, alltifrån druvan och varumärket till marknadsföring.

Det har börjat ge resultat. I dag hittar man portugisiska viner i allt fler länder samtidigt som utländska investerare har börjat intressera sig för den portugisiska vinsektorn.

Joao Duque som är professor i ekonomi vid Lisboa School of Economics lyfter på hatten.

- Det bästa sättet att locka nya investeringar till det här landet är att visa att man klarar av att skapa resultat och det har vinodlarna gjort.

Professor Joao Duque
Bildtext Joao Duque
Bild: Yle/Daniel Olin

Professor Duque säger att det har varit viktigt för Portugal att traditionella näringar som vinbranschen har fått ett uppsving och kan sysselsätta människor i glesbygden. Men han understryker att det behövs mer än så för att lyfta Portugals ekonomi.

- Samtidigt som vi ser framgångshistorier så lyser utländska investeringar inom andra sektorer med sin frånvaro, konstaterar han.

Unga välutbildade lämnar Portugal

Den ekonomiska krisen i Portugal har lämnat sina spår.

Under de senaste fem åren har omkring 400 000 unga portugiser lämnat landet. Framför allt många välutbildade har sökt sig till länder med bättre framtidsutsikter.

Tredje årets ekonomistuderande Joanna kan tänka sig att stanna kvar men bara om ekonomin fortsätter att peka uppåt.

- Jag hoppas utländska företag ska våga tro på Portugal. Det skulle få vår ekonomi att växa.

Juan som också studerar ekonomi är däremot på väg bort så fort han får sin examen.

- Jag kommer inte att jobba i Portugal. Jag ser ingen ljus framtid för landet de följande 10-15 åren.

Juan studerar ekonomi i Portugal.
Bildtext Juan kommer flytta bort efter att han studerat klart.
Bild: Yle/Daniel Olin

Professor Joao Duque säger att hjärnflykten är ett stort problem, men ett ännu större är att Portugal varken lockar unga välutbildade från andra länder eller utländska investerare.

- Vi har en åldrande befolkning samtidigt som vi har allt färre unga i arbetslivet.

Portugals ekonomi hänger på skör tråd

Professor Joao Duque hoppas nu att den uppgång man ser inom till exempel vinsektorn ska smitta av sig till andra sektorer.

- Portugals ekonomi har tagit flera steg framåt de senaste åren men vi är fortfarande långt ifrån den tillväxt vi hade innan de ekonomiska problemen slog till. Vi är nu halvvägs på den här vägen.

Professor Joao Duque säger att om landet lyckas locka investerare och bromsa hjärnflykten så går Portugal en ljus framtid till mötes. Om inte så kommer den ekonomiska krisen bara att förlängas.

Numera är han ändå betydligt mer optimistisk än tidigare.

- På en skala från 0 till 100 så ligger min optimism numera på 60 procent, säger han.