Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Erfarna spelare visar vägen i Åbo

Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Henrik Tallinder gästade Åbolands studio
Bildtext Henrik Tallinder, TPS veteranback.

Det gamla gardet i TPS visar vägen då det blåser motvind, det menar den 36-åriga backen Henrik Tallinder som är tillbaka i Åbolaget efter fjorton säsonger utomlands.

Både Henrik Tallinder och Petteri Nummelin har varit starka spelare för TPS den här säsongen. Nummelin är i dag 42 år gammal, medan Tallinder är 36. Båda två hör till det gamla gardet i Åbolaget, och Tallinder menar att det är viktigt att de två visar vägen för de yngre spelarna.

– Det är ju därför vi är här, för att visa erfarenhet. De yngre spelarna måste förstå vad som krävs för att ha ett framgångsrikt lag och en framgångsrik säsong, säger Tallinder.

Själv har han stått för ett mål och fyra passningspoäng den här säsongen. Tallinders mål för laget är att ta sig till en slutspelsplats.

– Det är ett rimligt mål tycker jag. Väl i slutspelet kan sedan vad som helst hända. Jag tror vi kan bli väldigt otrevliga för något lag i slutspelet.

"Fantastisk gruppkänsla"

TPS defensiv har blivit bättre ju längre in i säsongen man kommit. Trots att det blev en 0-5 förlust mot SaiPa på torsdagen känner Tallinder att laget är kompakt och redo för vilka motståndare som helst.

– Vi lyckas komma tillbaka, och alla vet vad det är som krävs. Gruppkänslan i laget är fantastisk och jag hoppas att vi kan fortsätta och bygga upp den under säsongen.

På lördagen mötte TPS Blues och i den matchen låg laget under med 1-0 efter den första perioden. Spelet var inte det bästa och det är då de mer erfarna spelarna måste stiga fram.

– Då det blåser i motvind ska vi stå raka i ryggen och inte falla ihop. Då är det vi erfarna spelare som ska ingjuta självförtroende i gruppen. På lördag lyckades vi riktigt bra med det, säger Tallinder.

Precis som Tallinder säger så gick det bra mot Blues. Laget kom tillbaka från underläge och vände matchen. Slutsiffrorna skrevs 4-1 till bortalaget TPS.

I en tidigare intervju med Urheilusanomat jämfördes Henrik Tallinder med skeppet Suomen Joutsen. Hans senaste säsong i Åbo var år 2000 och sedan dess har han seglat runt världen. Bland annat spelade han nio säsonger i NHL. Men nu är han tillbaka i Åbo, precis som skeppet.

Själv är Tallinder inte lika förtjust över liknelsen.

– Det där är bara något som media hittar på. Men jag trivs bra i Åbo, det har jag alltid gjort. Vi har alltid kommit tillbaka hit med familjen under somrarna. Det känns bra nu.