Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cameron: Rysslands flygräder ett fruktansvärt misstag

Från 2015
David Cameron, Storbritanniens premiärminister
Bildtext David Cameron
Bild: EPA/MATT CAMPBELL

Storbritanniens premiärminister David Cameron beskriver den ryske presidenten Vladimir Putins beslut om militärt ingripande i Syrien som ett fruktansvärt misstag.

- De backar upp slaktaren Bashar al-Assad, vilket är ett misstag för ryssarna och för världen, sade Cameron på det konservativa partiets partikongress i Manchester på söndagen.

Enligt Cameron gör det ryska ingripandet regionen ännu instabilare och kommer att leda till tilltagande radikalisering och terrorism.

- Jag skulle säga till dem (ryssarna) att ändra riktning, anslut er till oss och attackera IS istället, sade Cameron. Han upprepade samtidigt att största delen av de ryska flygattackerna sker i delar av Syrien som inte kontrolleras av Islamiska staten.

Cameron fick flankstöd av Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan som också kallade de ryska bombningarna för ett "allvarligt misstag". Erdoğan höll en presskonferens på flygplatsen i Istanbul innan han flög till Frankrike. Enligt Erdoğan kommer Rysslands agerande att leda till att landet "isoleras" ytterligare.

"Plötsligt ser vi dem över våra huvuden"

Det ryska försvarsministeriet uppgav på söndagen att ryska stridsflyg har bombat tio IS-mål under det senaste dygnet. Bland dem ett av terrororganisationens träningsläger och en verkstad för självmordsbälten.

Försvarsministeriets bilder av lufträderna
Bildtext Ryska försvarsministeriets bilder över flygräderna i Syrien.
Bild: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Invånare och frivilliga räddningsarbetare i staden Talbiseh, i västra Syrien norr om Homs, uppgav att staden utsatts för åtminstone fem flygattacker på söndagen. En av invånarna uppgav för nyhetsbyrån Reuters att åtminstone fem människor dödats i de västra delarna av staden.

- De (ryska planen) kommer plötsligt. Med syriska plan brukar vi ofta bli förvarnade, men de här – plötsligt ser vi dem bara över våra huvuden, berättade den frivillige räddningsarbetaren Abdul Ghafar al-Dweik för Reuters.

Enligt Reuters lyder flera av rebellgrupperna kring Talbiseh under Fria syriska armén och en del av dem har fått stöd av västländer och gulfstater.

Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter rapporterade också om de ryska flygräderna i Talbiseh. Organisationen uppgav att Ryssland också bombat mål i de östra delarna av provinsen Hama. De trakterna kontrolleras av Islamiska staten.

Diskussion om artikeln