Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läkare utan gränser lämnar sönderbombat sjukhus i Kunduz

Från 2015
Sjukhus i Kunduz Afghanistan flygbombades.
Bildtext Sjukhuset fick stora materiella skador.
Bild: EPA/MSF

Hjälporganisationen Läkare utan gränser lämnar Kunduz, i norra Afghanistan, efter lördagens flygattacker mot organisationens sjukhus. 19 människor dödades. Enligt Nato kan amerikanska stridsflyg ha bombat sjukhuset av misstag.

Läkare utan gränser har tvingats lämna Kunduz och sitt sjukhus där efter att stora delar av sjukhuset förstördes i lördagens flygräder.

Enligt hjälporganisationens pressmeddelande var sjukhuset det enda akutsjukhuset i sitt slag i hela nordöstra Afghanistan. Sjukhuset erbjöd kostnadsfri akut traumavård.

Försvarsalliansen Nato har medgivit att sjukhuset kan ha bombats av amerikanska styrkor av misstag. USA:s president Barack Obama har framfört sina kondoleanser och utlovat en fullskalig utredning av anfallet.

Läkare utan gränser kräver också en oberoende utredning av attacken och kallar den för ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt.

Patienter brändes till döds i sina sängar

Flygräderna mot sjukhuset i Kunduz började strax efter klockan två lokal tid natten till lördagen. Enligt överlevande personal pågick attackerna i över en timme. De fortsatte ännu en halv timme efter att både amerikansk och afghansk militär hade informerats om att sjukhuset var under attack.

- De som kunde tog sig snabbt in i de två skyddsrummen, men patienter som inte kunde fly brändes till döds i sina sängar, berättade Heman Nagarathman som leder hjälporganisationens verksamhet i norra Afghanistan.

Åtminstone 12 personer ur personalen och 7 patienter (varav 3 barn) dödades. 37 människor skadades, 19 av dem tillhörde personalen.

"Vi förstår inte"

- Sjukhuset har funnits där i fyra år. Det är ett stort sjukhus, sjukhusområdet är större än en fotbollsplan, förklarade Bart Janssens, ansvarig för Läkare utan gränsers insatser.

- Vi har flera gånger försett alla krigets parter med sjukhusets exakta GPS-koordinater. Så vi förstår verkligen inte och vi accepterar definitivt inte att det här avfärdas som "oavsiktliga skador på civila mål", tillade Janssens.

Talibaner erövrade Kunduz förra måndagen, men har sedan dess dragit sig ur största delen av staden efter att regeringsstyrkor med stöd av USA-ledda koalitionsstyrkor inledde en motoffensiv.

En del afghanska källor hävdade på lördagen att det pågått strider alldeles intill sjukhuset och att talibaner fanns inne på sjukhusområdet. Det har förnekats av överlevande personal vid sjukhuset.