Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vuorinen: Vi har moroten där för slutet av säsongen

Från 2015
Petri Vuorinen assisterar Huttunen i VPS.
Bildtext Petri Vuorinen, chefstränare för VPS.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Det har varit en tuff säsong för Vasalaget VPS i år. Laget som inför säsongen var en medaljkandidat har i stället harvat i bottenträsket. Chefstränaren Olli Huttunen fick gå mitt i säsongen och Petri Vuorinen fick i stället ta över chefstränaransvaret. Efter det blev även resultaten bättre.

– Förväntningarna var lite väl höga, vi hade ett helt nytt lag med många unga killar. Det var många spelare som inte var vana att vara i den sitsen. Då måste man gå igenom det och det tog ganska länge förrän vi kom i gång, konstaterar Vuorinen.

Laget började igen plocka poäng och lämnade jumboplatsen i mitten av september då laget slog HIFK på bortaplan. Efter det blev det ännu en seger i Österbottenderbyt mot Jaro och ljuset började skymta i ändan av tunneln. Vad var det som gjorde att skutan vände?

– Självförtroendet, det är det som spelarna behöver. Så man måste inge trygghet i spelet som vi spelar, så att de förstår vad vi ska göra, förklarar Vuorinen om vad han gjort efter att han tog över som tränare.

Mycket står på spel

Men två förluster mot guldkandidaterna RoPS och HJK i de senaste matcherna har igen fört med sig en viss oro om framtiden i VPS. Vasas stolthet ligger nästsist i tabellen två poäng bakom KTP och ett poäng före antagonisten Jaro.

– Vi har moroten där för slutet av säsongen. Man måste helt enkelt ta ut allt som man har och få självförtroende av det att man vet att målet är att hållas kvar i ligan. Det gör att alla jobbar ganska hårt för tillfället och inställningen är bra.

I söndagens match mot HJK var inställningen däremot inte bra och viljan att vinna saknades. Det var först Juho Mäkeläs reduceringsmål i slutet av matchen som väckte laget ur sin dvala. Det hjälpte föga och trots en ribbträff i slutminuterna fick laget gå tomhänta hem från matchen.

Allt i egna händer

Laget har ändå fortfarande allt i egna händer. Först väntar en bortamatch mot Ilves i Tammerfors innan KTP kommer på besök till Vasa på söndag i en match som kommer att bestämma båda lagens öde i fotbollsligan.

– Ilves-matchen blir en viktig match för oss och mycket står på spel i den matchen. Likaså i den följande matchen mot KTP. Vi måste ta en match i taget och ta tre poäng mot Ilves. Det är det vi siktar på nu först.

Sex poäng i de två matcherna för VPS del skulle innebära att Vasalaget antagligen säkrat sin plats i ligan före säsongsavslutningen mot IFK Mariehamn den 25 oktober.