Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vem blir det? Hur uttalas namnet? – Nobelveckan igång

Från 2015
Uppdaterad 05.10.2015 16:15.
Nobelpris
Bildtext Medalj, diplom och åtta miljoner. Det väntar pristagarna som kungörs under veckan.
Bild: Nobelstiftelsen.

Vem får årets Nobelpriser? Namnen på de prestigefyllda prisvinnarna kungörs under veckan. I dag får vi veta vem som är vinnare av årets Nobelpris i medicin.

Nobelpriserna ha delats ut sedan 1901. Det är mycket pompa och ståt, och långa traditioner. Både i utdelning och beslutsfattande.

Den 10 december, på Alfred Nobels dödsdag, får de frackklädda pristagarna bugande ta emot priset ur den svenska kungens hand.

Nobelpriset i fysik delas ut till japanska Isamu Akadaki 2014 i Konserthuset i Stockholm.
Bildtext Nobelpristagarna får den 10 december ta emot sin medalj ur kungens hand i Konserthuset i Stockholm. 2014 delades Nobelpriset i fysik ut till japanska Isamu Akasaki.
Bild: EPA/ANDERS WIKLUND

Helt plötsligt blir de världskända, och rika. Visserligen har prissumman minskat eftersom Nobelarvets avkastning har minskat. Ett år var prissumman tio miljoner svenska kronor, men nu är den åtta miljoner.

Men priset är också hedrande. Åtminstone i Norden talas det om det mest prestigefyllda vetenskapliga priset i världen.

Lång procedur till kungens hand

Nomineringarna till priserna ska vara inne redan i februari. Sedan dess har valprocessen varit igång bland de experter som är utsedda att välja Nobelpristagare. Och den här veckan avslutar man med omröstning.

På knarriga parkettgolv, i stora salar med många gamla porträtt över uppklädda professorer, vandrar priskommitténs ordförande upp och kungör resultatet av kommitténs omröstning.

Måndagens medicinpristagare annonseras på Karolinska institutet i Solna.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund kungör Nobelpriset i Litteratur 2014 på Börshuset i Stockholm.
Bildtext Svenska Akademiens förra ständiga sekreterare Peter Englund kungör Nobelpriset i Litteratur 2014 på Börshuset i Stockholm. I år blir det Sara Danius uppgift att meddela den samlade presskåren.
Bild: EPA/ANDERS WIKLUND

På tisdag och onsdag är det dags för först fysikpriset, sedan kemipriset. Då samlas världens uppmärksamhet på Kungliga Vetenskapsakademien på Stockholms universitetsområde.

Torsdag ägnas litteraturpriset. Svenska Akademien kungör priset i sin börssal i Gamla stan i Stockholm.

Fredspriset väcker uppmärksamhet i Oslo

På fredag förflyttas intresset till Oslo eftersom det är en norsk Nobelpriskommitté som utser fredspristagaren.

Där kantas årets prisprocess av en skandal eftersom den tidigare ständiga sekreteraren Geir Lundestad efter sin avgång har publicerat en bok med mindre smickrande omdömen om den norska priskommitténs medlemmar och en del pristagare.

2014 tilldelades Malala Yousafzai Nobels fredspris.
Bildtext 2014 tilldelades Malala Yousafzai Nobels fredspris.
Bild: EPA/CORNELIUS POPPE

Nästa måndag är det dags för ”nästan-Nobelpriset”, Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Riksbanken betalar, men pristagaren utses av Kungliga vetenskapsakademien.

Akademisk yra i några veckor

Det är många hundra som väntar på ett samtal från Stockholm eller Oslo några minuter innan priset kungörs. Proceduren är hemlig och handlingarna publiceras först femtio år senare.

Många har redan ägnat sig åt spekulationer om vem som ska få priset. Alltmer uppmärksamhet ges åt gissningarna.

Alfred Nobel
Bildtext Alfred Nobel
Bild: EPA/Claudio Bresciani

De akademiskt inriktade och sysselsatta sägs glädja sig över två veckor då hela Sverige fokuserar på vetenskap och forskning, vad det är och varför det är bra. Forskare, författare och fredsarbetare får publicitet och kommer fram i rampljuset.

Transplantationer uppmärksammas i år?

I spekulationerna om årets namn deltar både vetenskapsmän och lekmän, men också journalister – och spelare som slår vad om saken.

Karl-Magnus Hake bloggade nyligen på tidningen Dagens Medicin om några spekulationer kring medicinpriset. Han trodde på att organtransplantationer är hett i år och nämnde några amerikanska och brittiska forskare som gjort banbrytande upptäckter kring transplantationer.

Merkel, påven, Japan?

För fredspriset finns redan en mängd namnförslag, trots att de över 200 nomineringarna i princip är hemliga. Det är enklare för lekmännen att tippa om fredspriset än de vetenskapliga priserna.

Några möjliga pristagare som nämns i år är Angela Merkel och katolska kyrkan eller påven. Men det kan också bli någon fängslad människorättsaktivist, som det finns många av i världen, eller någon orädd journalist eller hjälporganisation.

Påve Franciskus i USA september 2015.
Bildtext Är påve Franciskus en av kandidaterna till fredspriset?
Bild: EPA/Olivier Douliery

Eller kanske rentav Japans konstitution, som förbjuder Japan att nånsin mera delta i krig, bör prisas. Nyhetsbyrån Reuters uppmärksammade nyligen en japansk grupp som ville hylla den pacifistiska grundlagen som numera är hotad.

Är det någon vi känner? Och hur uttalas namnet?

De flesta av pristagarna är ganska omöjliga att förutspå för en oinvigd. Och de är fortfarande okända när de har kungjorts.

De flesta nyhetsmedier får hjälp av Karolinska institutet och Kungliga svenska vetenskapsakademiens experter som kan förklara vem som får priset och varför.

Det är också viktigt att veta vilken framtida nytta man kan ha av de prisade vetenskapliga rönen och hur namnen på pristagarna ska uttalas.

Diskussion om artikeln