Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Arresten och Zebra får tillfälliga lokaler

Från 2015
Fokushuset i karis.
Bildtext Fokushuset i Karis ska renoveras.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Lokalarkivet Arresten kan flytta till Leirasfastigheten i Ekenäs då Fokus i Karis börjar renoveras nästa år. Galleri Zebra kan få plats i Grabbegården.

Lokalarkivet Arresten håller nu till i det tidigare polishäktet i källarvåningen i Fokushuset i Karis. Där finns 100 hyllmeter arkiv- och bildmaterial.

Där finns också arbetsrum och plats för mindre utställningar. Raseborgs stad äger allt material i arkivet.

Kulturnämnden ska på tisdag (6.10) ta ställning till att arkivmaterialet flyttar till Leirasfastigheten i Ekenäs då Fokus renoveras.

Västra Nylands landskapsmuseum håller till i Leirasfastigheten. Där finns också de västnyländska museernas föremålsarkiv.

Det kostar ungefär 5 000 per år att hyra lokaler i Leirasfastigheten för lokalarkivet Arresten. Pengarna skulle tas ur museiverksamhetens budget.

Zebra till Grabbegården

Galleri Zebra kan få tillfälliga lokaler på tredje våningen i Grabbegården i Karis från och med juli nästa år. Lokalerna är inte optimala, men de kan fungera som en tillfällig lösning,

Fotocentrum Raseborg som upprätthåller Galleri Zebra har funnits i Fokushuset i över 20 år.

Galleri Zebra betalar inte hyra för lokalerna i Fokus. Fotocentrum Raseborg har inte råd att betala hyra för lokalerna i Grabbegården.

Intern hyra

Kulturnämnden ska på tisdag ta ställning till att kulturbyrån betalar den interna hyran i Grabbegården under ett och ett halvt års tid. Hyran är sammanlagt 31 500 euro.

Det är Raseborgs stad som äger Fokus. Staden äger också Grabbegården.

Fokus ska enligt planerna börja renoveras i augusti nästa år. Arbetena beräknas vara klara i slutet av år 2017.