Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nobelpris i medicin delas på tre

Från 2015
Uppdaterad 06.10.2015 10:32.
William C.Campbell, Youyou Tu, och  fick Satoshi Omura, Nobels medicinpris, 2015
Bildtext William C.Campbell, Youyou Tu, och Satoshi Omura.
Bild: Wikimedia commons.

Årets Nobelpris i medicin delas av forskarna William C Campbell och Satoshi Omura samt Youyou Tu för de mediciner mot parasitmaskar och malaria som de har utvecklat.

Nobelkommittén skriver så här i sin prismotivering:

"2015 års Nobelpris i Fysiologi eller Medicin belönar upptäckter rörande nya terapier för några av de mest förödande parasitsjukdomarna: flodblindhet, lymfatisk filariasis och malaria."

Nobelpris för behandling av parasitmaskar och malaria

Irländaren William C Campbell och Satoshi Omura från Japan får Nobelpriset för sina upptäckter rörande en ny behandling av infektioner orsakade av parasitmaskar.

2015 års Nobelpris i Fysiologi eller Medicin belönar upptäckter rörande nya terapier för några av de mest förödande parasitsjukdomarna: flodblindhet, lymfatisk filariasis och malaria.

― Nobelkomittén

De har tillsammans upptäckt ett nytt läkemedel, Avermectin, som i en vidareutvecklad form radikalt har minskat förekomsten av flodblindhet och lymfatisk filariasis. Det har visat sig vara effektivt även mot en rad andra parasitsjukdomar.

- Infektioner orsakade av parasitmaskar har gäckat mänskligheten länge och drabbar än i dag hundratals miljoner människor, främst i fattiga länder, säger professor Hans Forsberg vid Karolinska institutet till Sveriges Radio.

Flodblindhet och lymfatisk filariasis är två sjukdomar som orsakas av parasitiska maskar. Flodblindhet leder till blindhet, till följd av en kronisk inflammation i hornhinnan.

William C Campbell är född på Irland 1930. Han jobbar i dag på Drew University i Madison, New Jersey, USA. Satoshi Omura föddes 1935 i Japan, och är i dag professor emeritus vid Kitasato University, Japan. De har redan länge arbetat och forskat tillsammans.

Nobelpriset i medicin kungörs i Stockholm 2015.
Bildtext De tre vinnarna av Noblepriset i medicin 2015 kungjordes i Stockholm 5.10.
Bild: Reuters

Dessa två upptäckter har försett mänskligheten med nya sätt att bekämpa dessa svårartade sjukdomar som årligen drabbar hundratals miljoner människor. Vinsterna av detta i form av minskat lidande och förbättrad global hälsa är närmast omätbart stora"

― Nobelkomittén

Tolfte kvinna som får Nobels medicinpris

Kinesiska Youyou Tu får i sin tur medicinpriset för en ny effektiv medicin mot malaria. Youyou Tu upptäckte Artemisinin, ett läkemedel som avsevärt sänkt dödligheten för patienter som lider av malaria.

Youyou Tu har utvecklat medicinen genom att gå tillbaka till traditionell kinesisk medicin för att hitta ett nytt recept. Det här gjorde hon genom att titta närmare på gamla örtmedicinrecept där växten Artemisia annua eller sommarmalört används. Preparatet hon har utvecklat skiljer sig från tidigare malariamediciner genom att man snabbt kan nå resultat även i allvarliga fall, eftersom det kommer åt malariasjukdomen redan i de röda blodkropparna och inte i den fas då sjukdomen nått levern.

Söt malört (Artemisia annua) används i malariamedicin
Bildtext Växten sommarmalört (Artemisia annua) används i den malariamedicin som Nobelprisvinnaren YouYou Tu har utvecklat.
Bild: Wikimedia commons

Youyou Tu är född 1930 i Kina, och är nu chefsprofessor vid China Academy of Traditional Chinese Medicine.

Youyou Tu är den tolfte kvinnan som tilldelas Nobelpriset i fysiologi och medicin. Det är första gången som Kina får ett naturvetenskapligt Nobelpris.

Yle Nyheter TV-nytt: Svenska Yle intervjuade Nobelvinnaren för tio år sedan - Spela upp på Arenan

"Jag kan säga att jag är en rik kvinna andligt sett, eftersom jag har gjort en insats för mänskornas hälsa. Men det har inte gett så mycket i pengar".

"Eftersom Artemisin är en hel grupp mediciner så det behövs mycket forskning ännu. Jag har inte avslutat studierna. Och forskare i andra länder studerar också Artemicin".

Prisbelönta medicinerna hjälper miljontals människor årligen

Enligt Nobelkomittén bidrar de prisbelönta medicinska upptäckterna till att man effektivare än någonsin kan sköta allvarliga sjukdomar som hundratals miljoner människor lider av årligen.

"Dessa två upptäckter har försett mänskligheten med nya sätt att bekämpa dessa svårartade sjukdomar som årligen drabbar hundratals miljoner människor. Vinsterna av detta i form av minskat lidande och förbättrad global hälsa är närmast omätbart stora", skriver Nobelkomittén i sitt pressmeddelande.

Också Anna Widell, professor i medicinsk genetik vid Karolinska Universitetssjukhuset, lyfter fram den enorma globala betydelsen av de två prisbelönta medicinerna.

- Det här är ett pris som har en otrolig betydelse för folkhälsan globalt. En tredjedel av jordens befolkning befinner sig i riskzonen för att drabbas av någon av de här parasitsjukdomarna, särskilt i den allra fattigaste delen av världen. De här medicinerna är därför av enormt stor nytta för mänskligheten, säger Anna Widell i en intervju för Sveriges Radio.

Tillkännagivandet av Nobelpristagarna i medicin gjordes på Karolinska institutet i Stockholm. Det var Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet som utsåg årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Det här var det 106:e Nobelpriset i fysiologi eller medicin som har delats ut sedan 1901.

Diskussion om artikeln