Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Toppar och skador präglade den västnyländska friidrottssäsongen

Från 2015
Uppdaterad 05.10.2015 12:58.
Glenn Lignell i Sportmåndag 5.10.2015
Bildtext Glenn Lignell i Sportmåndag 5.10.2015.
Bild: Yle/ Christoffer Westerlund

Den västnyländska friidrottssäsongen bjöd på en hel del fina segrar och resultat, men också på många skador. Oliver Helander, Roope Auvinen och Topi Raitanen är några namn från rubrikerna och också sådana idrottare som friidrottsvetaren Glenn Lignell väntar sig mycket av i framtiden.

Glenn Lignell som är verksamhetsledare för friidrottsföreningen IF Raseborg summerade den västnyländska friidrottssäsongen 2015 i Sportmåndag 5.10. Han säger att säsongen var tudelad.

- Säsongen var bra på många sätt, men så som tidigare år har en del idrottare varit skadade. Alla idrottare har kanske inte fått den utdelning de sökte efter, men sedan har också nya namn stigit fram, säger Lignell.

Auvinen, Helander, Raitanen

Av de unga västnyländska idrottare som den här säsongen stigit fram i rampljuset nämner Lignell Sjundeå IF:s multitalang i kastgrenar, Roope Auvinen.

- Han har etablerat sig till och med på internationell nivå. I slägga ligger Auvinen på en sjätte plats i Europastatistiken i H17 och åttonde plats i världsstatistiken.

IF Raseborgs spjutkastare Oliver Helander har precis samma placeringar i samma åldersklass. Lignell kallar Sjundeå IF:s Topi Raitanen för ett löparlöfte av rang.

- Han är trea i Europastatistiken på 3000 meter hinder iH19. Precis som Auvinen och Helander har han presterat SFI-rekord i år.

SFI står för Svenska Finlands Idrottsförbund.

- SFI-rekorden går inte av för hackor numera, säger Lignell.

Alla tre är också valda till den så kallade EM-gruppen av det nationella friidrottsförbundet.

- Årets placering i statistiken var tongivande då valet av idrottare till den här gruppen gjordes.

Idrottarna har vissa förväntningar på sig att göra väl ifrån sig i EM-tävlingarna 2016 och 2018. Omöjligt är inte att idrottarna ses i OS i Rio de Janeiro 2016.

Gustafsson, Puputti, Takala

En trio som gjort bra ifrån sig den här säsongen är Tiia Gustafsson, Tuomas Puputti och Teo Takala.

- Spjutkastaren Teo Takala hade igen många problem med skador den här sommaren, men i slutet av september lyckades han kasta personligt rekord. Nu hoppas vi att han kan förbereda sig bra för nästa säsong.

Mångkamparen Tiia Gustafsson lyckades ta sin första individuella FM-medalj i D17 och Tuomas Puputti vann FM-silver i H19 på 1500 meter är prestationer som Lignell gärna lyfter upp.

- Gustafssons medalj kom i höjdhopp. Också för Puputtis del var det den första FM-medaljen och han fick också representera Finland i de nordiska mästerskapstävlingarna.

Söderlund på kommande – igen

IF Raseborgs kulstötare Tomas Söderlunds genombrott har låtit vänta på sig. Glenn Lignell säger att säsongen började lovande, då Söderlund stötte personligt utomhusrekord redan i början av säsongen.

- Det är någonting med upplägget av sommarträningen som kanske inte riktigt vill lyckas. Det gäller förhållandet träning – tävling och vad jag vet blir det ändringar i det nästa år, säger Lignell.

Också Hangö IK:s sprinterlöpare Jonna Berghem och hennes klubbkamrat höjdhopparen Linda Sandblom fick sina tävlingssäsonger mer eller mindre förstörda på grund av skador.

- Berghem hade en riktigt bra inomhussäsong, men egentligen bara en tävling utomhus. Det är ju nog så, att man lider med henne, särskilt då man vet hennes potential, säger Glenn Lignell.

Bröderna Otto och Vilho Loukkalahtis säsong spolierades av skador. De representerar IF Raseborg.

Radio Vega Västnyland

15:02