Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Författaren Henning Mankell död

Från 2015
Uppdaterad 05.10.2015 20:14.
Boktid
Bild: Yle

Författaren Henning Mankell har avlidit. Det rapporterar Mankells förlag Leopard.

Henning Mankell avled under natten till måndagen i Göteborg i sviterna av den cancer han även skrivit om i boken Kvicksand. Han blev 67 år gammal.

Han har skrivit ett fyrtiotal romaner och teaterpjäser. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk.

Han är mest känd för sina böcker om Kurt Wallander, en poliskommissarie från Ystad som i böckerna löser olika mordfall.

Wallander är en frånskild medelålders man som ibland får besök av sin dotter. Han älskar operamusik, lever inte särskilt sunt och dras med en vacklande hälsa. Han hälsar ibland på sin gamla far som bor på landet och livnär sig på att måla hötorgskonst.

Böckerna om Wallander är tolv till antalet. Den senaste heter Handen och utkom 2013. Böckerna om Wallander har i tur och ordning filmatiserats i tv-serier och långfilmer med bland annat Rolf Lassgård och Kenneth Branagh i huvudrollen.

Politiskt engagerad

Mankell var i sin ungdom politiskt engagerad i den vänsterradikala 68-rörelsen och deltog bland annat i protesterna mot Vietnamkriget, Portugals kolonialkrig i Afrika och mot apartheidregimen i Sydafrika. Till skillnad från många andra aktiva inom 68-vänstern behöll han sitt engagemang för tredje världen.

Sedan många år var Mankell bosatt växelvis i Ystad, på Särö och i Maputo i Moçambique. I Maputo var han konstnärlig ledare för teatern Teatro Avenida.

Trots att han blev känd främst för sina kriminalberättelser är hans författarskap mångfacetterat. Han har skrivit både dramatik, historiska romaner och böcker för barn. Flera av hans senare romaner anknyter också till frågor om immigration från andra världsdelar till Sverige, rasism och kolonialism, till exempel Kinesen, Den vita lejoninnan och Eldens vrede.

I samband med Mankells 50-årsdag 1998 instiftade hans dåvarande förlag Ordfront litteraturpriset Afrikas röst att utdelas till afrikanska författare.

År 2001 startade Mankell tillsammans med Dan Israel det egna bokförlaget Leopard förlag med syftet att ge ut egen och annan samhällsengagerad litteratur, inte minst från tredje världen.

Afrika i centrum

Flera av Mankells böcker har Afrika som miljö, till exempel Comédia infantil som handlar om gatubarn som lever i fattigdom i Moçambique. Den nominerades för både Augustpriset och Nordiska Rådets litteraturpris 1996.

I Minnet av en smutsig ängel från 2011 beskriver han svenska Hanna Lundmark, som i början av 1900-talet blir bordellägare i Lourenço Marcques, nuvarande Maputo, och de fördomar som florerar bland både svarta och vita.

2007 skänkte Mankell och hans fru Eva Bergman 15 miljoner kronor till SOS-barnbyar för att bygga en by i Chimoio i västra Moçambique. I maj 2010 ingick Mankell som medföljande bland passagerarna på aktivistfartyget Ship to Gaza, som bordades av Israel.

Henning Mankell fanns bland dem som greps av den israeliska insatsstyrkan, men han frigavs (liksom flertalet) inom några dagar. I och med hans död har en av Sveriges viktigaste röster för solidaritet med tredje världen tystnat.

Radiohuset: Henning Mankell om ett värdigt liv

Programmet är inte längre tillgängligt