Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Unga flyttar utomlands för att jobba

Från 2015
Uppdaterad 05.10.2015 15:31.
Robin Klärck.
Bildtext Robin Klärck tycker att de finländska företagen borde satsa mer på unga och nyutexaminerade.
Bild: Robin Klärck

Allt fler unga väljer att flytta utomlands. En av dem är Robin Klärck. Det internationella landet Schweiz ger honom möjligheter som Finland inte vill ge.

Det är svårt att hitta jobb i Finland och det är en ekonomisk kris på gång. Det här leder till att många, speciellt högutbildade personer, väljer att flytta bort för att leta efter lyckan någon annanstans. Robin Klärck fann kärleken utomlands, så beslutet att flytta var egentligen inte så svårt att ta.

Allt fler flyttar

  • År 2014 flyttade ungefär 15 500 personer från Finland. Av dem var ungefär 10 000 finska medborgare.
  • På statistikcentralen tror man att siffrorna kommer att öka i år.
  • En orsak till utflyttningen är det dåliga läget på arbetsmarknaden, bland annat inom it-branschen.
  • Största delen av de finländare som flyttar utomlands är unga vuxna mellan 20 och 34 år, hälften är ogifta.
  • Vid Migrationsinstitutet säger man att de unga i dag har en väldigt internationell livsstil.
  • En annan stor grupp utflyttare är pensionärer.
  • De mest populära länderna att flytta till är Sverige, Storbritannien, Tyskland, USA och Norge.

- Det är ju ett stort steg att ta, att flytta till ett land med en annan kultur och ett annat språk. Men egentligen var det nog ett beslut som inte tog så lång tid att tänka på. Det var bara att fara iväg, säger han.

Eller bara och bara. Robin fixade först fram ett jobb inom IT-branschen. Det var ett av hans krav – han skulle ha ett jobb innan han flyttade.

- Nu för tiden är det ganska enkelt eftersom man kan kommunicera på nätet och dela skärmar. Speciellt i min bransch, säger han.

Robin åkte också ner och träffade arbetsgivare innan han fick ett jobb.

- Det kostar att flyga fram och tillbaka, så det är också en ekonomisk investering att försöka hitta jobb utomlands, säger han.

I Schweiz vågar man ta risker

Efter en tid lyckades det ändå, och det gick nästan enklare att få jobb i Schweiz än i Finland.

- Det kanske beror på arbetskulturen, och även platsen där Schweiz är beläget. Här är en lite mer internationell marknad. Tyskland finns nära och där finns alla stora firmor. Här går arbetsspråket också ofta på engelska, säger Robin.

Robin tror att de schweziska företagen vågar ta större risker och anställa också unga personer utan arbetserfarenhet. I Finland satsar man hellre på säkra kort, och då är det svårt att få jobb som nyutexaminerad.

Kanske arbetsgivarna borde ta lite mer initiativ att ta nyutbildade studerande till företagen och ge dem en chans.

- Det blir ju krångligt sedan för framtiden när unga och kunniga far utomlands för att arbeta. På något sätt borde Finland få dem tillbaka.

Robin berättar att han sökte jobb i Finland i ett och ett halvt år innan han stack iväg.

- Kanske arbetsgivarna borde ta lite mer initiativ att ta nyutbildade studerande till företagen och ge dem en chans, säger Robin.

Svårt med språket

Överlägset flest av de som flyttar utomlands väljer Sverige som sitt nya hemland. Många målar upp ett drömscenario i och med flytten. Allt är möjligt i det underbara Sverige! Hur är det då med Schweiz? Överensstämmer verkligheten med förväntningarna?

- Man förväntar sig att allt kommer att gå som en dans på rosor, och det kanske det delvis gör, men här är nog språket lite i vägen. Flyttar man till Sverige har man språket på klart, i alla fall som finlandssvensk. Här är tröskeln att börja prata lite högre.

Också arbetsklimatet skiljer sig åt en del.

Kulturskillnaderna är inte så stora, men attityden till arbete är lite annorlunda här.

- I Finland är man mer van vid flexibla tider och en mer liberal arbetsomgivning. Här krävs mer resultat och man förväntar sig mer av arbetstagarna. Det är också en timme längre arbetstid per dag, men då får man också lite mer pengar. Kulturskillnaderna är inte så stora, men attityden till arbete är lite annorlunda här, säger Robin.

Robin har bara bott en och en halv månad i Schweiz, så just nu finns det inga planer på att flytta tillbaka till Finland. Men vad framtiden har att bjuda på vet man ju aldrig.

- Just nu är det ganska bra här, men jag och flickvännen har nog funderat på att prova bo i Finland också, säger han.

Mer om ämnet på Yle Arenan