Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Dekorera en ljusslinga

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Strömsö inslag: Dekorera en ljusslinga - Spela upp på Arenan

Det finns många enkla sätt att dekorera en led-ljusslinga så den passar årstid och inredning hemma hos dig.

Jag tycker om enkla knep för snabb förändring hemma enligt högtid och årstid, fest och kalas. Helst vill jag att det inte ska kosta någonting och så vill jag använda det som finns hemma. Klockan är ofta förbi stängningsdags när jag är på mitt bästa inredningshumör och det tror jag att jag inte är ensam om. Så här har jag några tips om du också vill göra något fint och enkelt som lyser upp tillvaron utan att belasta plånboken.

Det enda du behöver är en ljusslinga med ledbelysning så att lamporna inte blir varma och kan fatta eld, sedan har du säkert någon av dessa produkter hemma att dekorera med;

Engångsmuggar i plast kan kläs in med olika tygbitar eller papper. Rita en mall av muggen och klipp ut mallen. Rita runt mallen på önskat tyg eller papper och klipp sedan ut i så många exemplar som du behöver. Lägg en strimma lim i övre och nedre kanten på muggen och limma fast tyget. Sätt lim på kanten där tyget överlappar och tryck fast. Tryck hål i botten av muggen med en sax och trä på lamporna. Sladden kan viras in med eltejp eller washitejp för att snabbt få den färg eller det mönster du vill ha.

Ljusslinga med muggar
Bild: Yle/Lee Esselström

Engångsmuggar i papper är det bara att trycka hål i botten med en sax och trä på laporna, ifall du har muggar med snyggt mönster, annars kan du göra som ovan.

Muffinsfornar finns numera i en mängd storlekar och färger t o m i den vanliga mataffären, bara att sticka hål i mitten med en penna och trä upp på lamporna endera enskilda eller flera innuti varandra för fluffigare blomma.

ljusslinga
Bild: Yle/Lee Esselström

Äggkartong kan återvinnas till en mängd olika slags blommor. Klipp önskad form, måla i önskad färg med akryl eller hobbyfärg och kombinera flera klockor innuti varandra för en fylligare blomma. Låt färgen torka. Tryck hål i ändan med en blyertspenna och trä på blommorna på ljusslingan.

Tips! Vissa äggkartonger har färdigt hål i de delar som blir snygga klockor, är hålen för stora för dina lampor så tejpa runt lamphållaren med eltejp eller washitejp tills den passar det färdiga hålet precis, så att blomman inte faller av. Tejpbiten kan dessutom bli en snygg del av blomklockan med en ljusgrön färg t ex som på en riktig blomma.