Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅUCS effektiverar sårbehandlingen – kan spara miljoner

Från 2015
Uppdaterad 06.10.2015 14:26.
läkare håller patients hand
Bild: Yle

Åbo universitetscentralsjukhus effektiverar behandlingen av trycksår och andra kroniska sår inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Målet är att förbättra vården och förkorta behandlingstiderna.

- Enligt en dansk studie lider uppemot en tredjedel av de intagna av sår av olika former och kan vi på nåt sätt spara pengar och samtidigt förbättra patienternas vardag är det bra, säger plastik- och allmänkirurgins specialläkare Tarja Niemi som leder projektet vid ÅUCS. Vi beräknar att projektet kan spara tiotals miljoner euro för sjukvårdsdistriktet.

Ett liknande pilotprojekt eMedic genomfördes ifjol i samarbete med den kommunala hälsovården i S:t Karins, Forssa och Loimaa. Det projektet gav goda erfarenheter och därför utvidgas projektet nu till Åbo, Salo och Pargas.

- I slutet av 2017 då projektet avslutas används de nya vårdmetoderna förhoppningsvis i alla kommuner inom sjukvårdsdistriktet, säger Niemi. Det här är ett ypperligt samarbete mellan specialsjukvården och bashälsovården som kan leda till sänkta vårdkostnader och kortare behandlingstider.

Viktigt att patienterna följer vårdanvisningarna

Hela vårdkedjan från topp till tå ska utbildas och kunskaperna om sårbehandling ska uppdateras. Det kan gälla trycksår, sår som diabetiker lider av eller sår som uppstått på grund av en operation eller ett ingrepp.

Bildtext Infekterade sår förorsakar stora problem och stora vårdkostnader årligen.
Bild: iStock.com

Läkare, sjukvårdare och hälsovårdare på sjukhusen och vid hälsocentralerna ska utbildas men dessutom ska också patienternas kunskaper förbättras.

- Det kan inte betonas tillräckligt mycket hur viktigt det är att patienterna följer de vårdanvisningar som getts, säger Niemi. Om patienterna inte följer föreskrifterna är det nog mycket svårt att förbättra sårbehandlingen.

Enligt Niemi är det viktigt att vårdanvisningarna är begripliga för om patienterna av någon anledningen inte vill eller förstår att följa de anvisningar de har fått, är risken stor att såren blir kroniska och behandlingstiderna blir längre.

- I värsta fall betyder det större problem som i sin tur betyder förlängda vårdtider och högre kostnader, säger Niemi.