Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Isländskt hälsotalko

Från 2015
Uppdaterad 06.10.2015 18:08.
ASLAUG HERSTEINSDOTTIR-HÖLTTÄ
Bildtext Aslaug Hersteinsdóttir-Hölttä

- Det var en stor chock, valutan kraschade, hela finanssystemet kraschade.

Aslaug Hersteinsdóttir-Hölttä kommer som många andra islänningar bra ihåg när finanskrisen slog till 2008. Men det som inte kraschade var folkhälsan. Aslaug Hersteinsdóttir-Hölttä har bott i Finland i över 10 år, men hon upprätthåller aktivt kontakterna till hemlandet.

- Jag har ganska mycket familj och vänner och besöker Island en till två gånger per år; senast var jag där i maj.

Bankchefer i fängelse

Mycket har hunnit hända sedan den dramatiska hösten 2008 när den överhettade isländska ekonomin störtdök. Idag visar ekonomisk statistik att det går hyfsat bra för det lilla öriket. Arbetslösheten är låg, ca 4 procent, inflationen är under kontroll och BNP har redan några år varit på plus.

Men islänningarna valde att gå en litet egen väg efter det att finansmarknaderna drabbades av hybris och de tre stora bankerna – Landsbankinn, Kaupthing och Glitnir – hade lånat ut summor som var tio gånger större än landets ekonomi.

- En del av bankcheferna sitter nu i fängelse, berättar Aslaug. Det är en bra sak för Island.

”Vilka underbara data”

Folkhälsoforskarna David Stuckler och Sanjay Basu har under ett decennium samlat in folkhälsodata från länder som har hamnat i en ekonomisk kris, bland dem Island. De har presenterat sina rön i boken ”Åtstramning till döds”.

IMF:s ekonomer krävde bland annat att det skulle göras 30 procents nerskärningar inom vårdsektorn. Det ledde till att Islands hälsominister avgick. Den nya ministern och regeringen valde att trots allt satsa på hälsovården när spekulationsbubblan havererade.

Resultatet enligt Stuckler och Basu är att dödlighetstalen fortsatte att minska under krisåren, hjärtinfarkterna ökade inte, de psykiska problemen i form av depressioner ökade inte heller. När forskarna tog med sin statistik till depressionsexperten Felicia Huppert på Cambridge University lär hon ha utropat: ”Vilka underbara data!”

Lyckliga islänningar

Ja, islänningarna lät de facto bankerna gå i konkurs och i slutänden fick en del av finansmarknadens aktörer betala ett ganska högt pris.

Det intressanta i sammanhanget är att folkhälsan inte kraschade, vilket har hänt på många andra håll i världen när krisen slår till. Ryssland efter Sovjetunionens fall och Sydostasien är några exempel.

Islänningarna däremot placerar sig fortfarande i topp när man mäter hur lyckliga mänskor är. Många inom vårdsektorn drog sitt strå till stacken när det blev jobbigt, ett slags talko.

- Regeringen som kom ett halvt år efter krisen satsade på att hålla hälsovården i skick, intygar Aslaug Hersteinsdóttir-Hölttä. Men en läkare som jag känner menar att de är ganska utslitna nu efter de hårda åren.

Theo Antonopoulos
Bildtext Theo Antonopoulos

Grekland knäar

Den folkhälsodata som forskarna har presenterat från Grekland är desto värre. Något som inte förvånar Theo Antonopoulos.

- Det finns tydliga tecken på att det blivit sämre, säger Theo som sedan sju år tillbaka bor i Finland, närmare bestämt Nykarleby.

Han har bekantat sig med Stucklers och Basus rön och tycker att det är intressant att jämföra utvecklingen i hemlandet och Island.

- Vi är olika och måste välja olika vägar. Men jag beundrar Islands exempel.

Katarsis

Krisen har påverkat allt och alla, berättar Theo Antonopoulos. Han menar att det känns som om varje generation av greker måste gå igenom någon slags kris.

- Jag skulle vilja tro att allt inte är så hopplöst, att det finns en annan politik. Men det kräver mod av politikerna. Och kanske en annan sorts politiker.

Och så får man inte glömma en viktig sak i de grekiska tragedierna.

- Det kommer katarsis (själens rening) i slutet på alla tragedierna, påpekar Theo.

Spotlight om finanskrisens folkhälsoeffekter sänds på tisdag 6.10 kl. 20 på Yle Fem.

Programmet är inte längre tillgängligt

Läs också: "Satsa på de mest utsatta"

Mer om ämnet på Yle Arenan