Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Starkt kritiserat frihandelsavtal ingicks för Stillahavsregionen

Från 2015
Uppdaterad 05.10.2015 19:10.
Trans-Pacific Partnership (TPP)
Bild: EPA/ERIK S. LESSER

USA, Japan och tio andra länder har slutit ett kontroversiellt frihandelsavtal.

De övriga länderna är Australien, Brunei, Canada, Chile, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Peru, Singapore och Vietnam. Kina ingår alltså inte i frihandelsområdet.

Avtalet berör 40 procent av världsekonomin.

Frihandelsavtalet TPP (Trans-Pacific Partnership) innebär att det skapas ett nytt ekonomiskt block som avlägsnar handelshindren mellan de tolv berörda nationerna.

Avtalet ingicks efter åratal av förhandlingar. Nu manglades avtalet till slut fram i Atlanta efter ett möte som pågick fem dagar.

Avtalet ska ännu ratificeras av alla enskilda länder.

Oenighet om medicinpatent

Den avslutande förhandlingsomgången som skedde i Atlanta försenades av oenighet kring medicinpatent. Frågan gällde främst hur länge företag kan ha monopol på läkemedel.

Läkemedelsbolagen har patent på originalmedicinerna i ett visst antal år men då patenttiden löpt ut kan andra bolag erbjuda samma mediciner - så kallade generiska preparat - till ett lägre pris.

USA har ansökt om en period på tolv år för att få företag att satsa stort på dyra mediciner.

Australien, Nya Zeeland och allmänna hälsoorganisationer har ansökt om en period på fem år för att få ner priset på mediciner.

Näringslivet kände till innehållet - facket hölls utanför

De som förespråkar avtalet anser att det handlar om en överenskommelse av omfattande ekonomiskt värde.

Kritikerna påpekar att avtalet har förhandlats fram i hemlighet, att det gynnar multinationella bolag och att det åsidosätter fackföreningar.

Fackföreningar, miljörörelsen och konsumentorganisationer i USA har riktat skarp kritik mot att de inte har fått studera avtalets innehåll medan storföretag har fått delta i förhandlingarna.

Storbolag gagnas på arbetarnas bekostnad?

Avtalet befaras leda till utlokalisering av amerikanska arbetsplatser och att importen ytterligare ökar från länder med låga arbetskraftskostnader.

Kritikerna oroar sig också för att stora bolag kan undergräva nationella lagar i och med att handelstvister kan föras till ett särskilt nytt organ som inrättas för ändamålet.

TPP-avtalet sätter nu press på EU att sluta det så kallade TTIP-avtalet, som är ett liknande avtal mellan EU och USA.

Se video där kritikerna för fram sitt budskap:

Diskussion om artikeln