Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ålandsutspel fick sannfinländare att surna till

Från 2015
Bildtext Försvarsminister Jussi Niinistös utspel faller inte alla sannfinländare i smaken. Jag blev nog lite sur, kommenterar en partisyster.

Sannfinländarna är ett parti med stora inre spänningar. Försvarsminister Jussi Niinistös utspel förra veckan om att Åland borde ta emot mera flyktingar får åländska sannfinländare att se rött. Flyktingarna måste få stanna i sina egna länder där de får tala sina egna språk, hälsar en åländsk partisyster.

Ett klassisk politiskt nålsting kallar politiska bedömare försvarsministerns utspel. Sannfinländarna är irriterade och flyktingkrisen tär på enigheten i partiet. På måndagen krävde tre av Sannfinländarnas toppnamn att partiet ska lämna regeringen som inte klarar av att bromsa flyktingströmmen.

Sannfinländaren Sebastian Tynkkynen
Bildtext Sebastian Tynkkynen är ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk Ungdom och han anser att det är lättare att integrera flyktingar på Åland än i andra delar av landet.

"Minoriteter passar inte speciellt bra på Åland"

Det är inte första gången självstyrda Åland är i skottgluggen. Sannfinländska riksdagsmän har både velat dra asfalt över hela landskapet och koncentrera homosexuella eller just flyktingar till Åland.

Flyktingarna måste få vara i sina egna hemländer där de får tala sina egna språk.

― Susann Laag-Söderström, åländsk sannfinländare

Den inflyttade finlandssvensken Susann Laag-Söderström är sannfinländsk politiker på Åland och blev upprörd av försvarsministerns utspel. Förslag om att skicka homosexuella till Åland vill hon inte kommentera över huvudtaget och hon håller inte heller med om att minoriteter skulle passa speciellt bra på Åland.

- Då blir jag nog lite sur, säger Laag-Söderström. Minoriteter passar bra överallt.

Laag-Söderström skickade efter försvarsministerns utspel ett argt brev till partikansliet i Helsingfors. Flyktingarna passar nämligen ingenstans.

- De måste få vara i sina egna hemländer där de får tala sina egna språk, säger Laag-Söderström.

"Ett nålsting av många"

Professor Lauri Karvonen på Åbo Akademi ser försvarsministerns utspel som ett klassiskt politiskt nålsting.

Professor Lauri Karvonen,  Åbo Akademi
Bildtext Professor Lauri Karvonen på Åbo Akademi ser försvarsministerns utspel som ett klassiskt politiskt nålsting.

- Det kanske inte är så farligt, säger Karvonen, men jag räknar det som ett av många nålsting mot Åland.

Det här är helt i samma serie som att asfaltera landskapet eller placera alla homosexuella på Åland.

Åland har rent av bättre möjligheter till integration av flyktingar än andra delar av landet.

― Sebastian Tynkkynen, ordförande för Finsk Ungdom

- Det är mindre grovt, säger Karvonen, men andemeningen är den samma.

"Bättre möjligheter till integration än övriga Finland"

Sebastian Tynkkynen är ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk Ungdom och en av dem som i måndags krävde att Sannfinländarna skulle lämna regeringen. Tynkkynen anser att Åland har mycket goda förutsättningar att ta emot flyktingar.

- Åland är ett mycket internationellt område med över 60 nationaliteter och har goda förutsättningar att integrera asylsökande. Åland har rent av bättre möjligheter till integration än andra delar av landet, anser Tynkkynen .

Spänningarna inom Sannfinländarna är stor, säger professor Lauri Karvonen. Inom partiet finns allt från traditionella Vennamo-populister till uttalade rasister.

- Försvarsminister Niinistös utfall mot Åland är typiskt Sannfinländarna, säger Karvonen. De grövre påhoppen är däremot inte representativa för partiet, men finns definitivt inne i partiet.