Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jägare vann strid om patronförvaring

Från 2015
Uppdaterad 06.10.2015 06:11.
Lars Kärkinen, ordförande för Österbottensdistriktet vid jägarförbundet.
Bildtext Lars Kärkinen, ordförande för Österbottensdistriktet vid jägarförbundet.

Det var tänkt att patroner, krut och knallar i framtiden skulle behöva förvaras i ett skilt skåp som minimerar explosionsrisken. Förändringen ingick i en ny förordning gällande förvaring av explosiva varor från närings- och arbetsministeriet.

Jägarförbundet gick i taket och klagade på två saker, dels att skåpet skulle märkas ut med varningsskylt om brandfara, dels att det inte skulle bli särskilt inbrottssäkert.

"Vettigt beslut"

Nu har ministeriet dragit tillbaka förordningen. Lars Kärkinen, ordförande för jägarförbundets svenska distrikt i Österbotten, ser beslutet som vettigt.

Lars Kärkinen, ordförande för Österbottensdistriktet vid jägarförbundet.
Bildtext Lars Kärkinen visar upp sitt vapenskåp.

- Det var lite löjeväckande, man skulle ju tydligt ha visat att här finns antingen krut, patroner eller vapen. Och krutet kan ju vara lika attraktivt som ett vapen. Med en hammare kommer man ju in i ett träskåp. Jägarförbundet hade inget emot det att man måste skaffa vapenskåp, men de här reglerna kring krut och patroner, de ansågs ju nog vara överdimensionerade, säger Lars Kärkinen.

Godkänner nya regler för vapenskåp

I samma veva har det kommit nya regler kring hur själva vapnen ska förvaras. Det hänger ihop med en förordning som hör till jaktlagen. Det är inrikesministeriet som ligger bakom förordningen som träder i kraft i december i år. Lars Kärkinen i Solf har redan ett sådant skåp.

- Mitt vapenskåp väger 140 kilogram. Det är fastbultat i cementgolvet och du kan se de här sex 18 millimeter tjocka ståltapparna som kommer ut ur dörren och håller fast den. Det här gör man inte inbrott i. Det kräver dynamit eller att man sågar sig igenom allt, säger Kärkinen.

Den nya förordningen betyder att de med över fem vapen måste förvara dem i godkända vapenskåp, typ det som Lars Kärkinen visar upp. Men de jägare som saknar ett sådant skåp behöver inte ha väldigt bråttom. Förordningen börjar gälla i december, men den har en fem år lång övergångsperiod.

Jägarförbundet sidsteppades

Annat var det alltså med förordningen om explosiva varor som började gälla redan för en månad sedan. I det fallet insåg man plötsligt att det fanns tusentals lagbrytare där ute eftersom det saknades övergångsperiod.

Teemu Simenius, organisationschef på Finlands jägarförbund, hör till dem som starkt kritiserade förordningen.

- I beredningen hördes man inte oss utan bad enbart om ett utlåtande. Sedan läste man uppenbarligen inte utlåtandet utan fortsatte bereda förändringen i smyg för att plötsligt bara presentera den nya förordningen så där, säger Teemu Simenius.